Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družba brez otrok je žalostna in siva«

Objava: 18. 03. 2015 / 11:34
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Družba brez otrok je žalostna in siva«

»Družba brez otrok je žalostna in siva«

Papež je med današnjo splošno avdienco spregovoril o otrocih, ki predstavljajo velik dar za človeštvo.

Papež Frančišek je pri splošnih avdiencah doslej govoril o vlogi matere, očeta, bratov in sester ter starih staršev v družini, danes pa je svojo pozornost namenil otrokom, poroča Radio Ognjišče. Kot je poudaril sveti oče, otroci predstavljajo velik dar za človeštvo. Prihodnjo sredo bo Frančišek spregovoril o ranah, ki žal prizadevajo otroštvo, danes pa je spomnil na otroke, ki jih je srečal v Aziji, polne življenja in navdušenja, čeprav po drugi strani živijo v nečloveških razmerah. Zato je papež poudaril, da posamezno družbo lahko presojamo na podlagi tega, kako obravnava otroke.


Otroci prinašajo življenje, veselje in upanje, je med katehezo dejal papež. Zagotovo prinašajo tudi zaskrbljenost in včasih težave, vendar je bolje imeti družbo s takšnimi skrbmi in težavami kakor žalostno in sivo družbo, ki je ostala brez otrok, je poudaril. Otroci so po njegovih besedah bogastvo za človeštvo in Cerkev, saj nas opominjajo, da nismo samozadostni, ampak smo potrebni pomoči, ljubezni in odpuščanja.

Papež je naštel nekaj darov, ki jih otroci prinašajo človeštvu: »Prinašajo svoj način pogleda na stvarnost, zaupljiv in čist pogled. Otrok ima spontano zaupanje v očeta in mamo, v Boga, Jezusa in Marijo. Hkrati je njegov notranji pogled čist, ni še pokvarjen z zlobo, dvoličnostjo, ki smo se je naučili odrasli. Otroci s seboj prinašajo tudi sposobnost prejemanja in dajanja nežnosti, sposobni so smeha in joka, dveh stvari, ki jih odrasli nismo več sposobni. To se moramo tudi sami vprašati: Ali se smejem spontano, z ljubeznijo, ali je moj nasmeh umeten? Ali še jokam, ali sem izgubil to sposobnost? To sta dve zelo človeški vprašanji, ki nas jih učijo otroci«, je dejal papež in dodal, da nas otroci spominjajo tudi na to, da smo vedno sinovi oziroma hčere.

Vedno ohranimo istovetnost otroka, tudi potem, ko smo odrasli, ostareli, sami starši. To nas opominja na dejstvo, da si življenja nismo dali sami, ampak smo ga prejeli. Včasih na to pozabljamo, kot da smo lastniki svojega obstoja. Otroci nas s svojo prisotnostjo opominjajo ravno na to, da smo v vsakem obdobju življenja, v vsakem položaju, doma in v družbi, še vedno sinovi in hčere, je zaključil papež.

Vir: Radio Ognjišče / M.M.Š.

Foto: arhiv Družine (A.Ž.)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh