Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drobni koraki k odpravi smrtne kazni

Za vas piše:
STA
Objava: 14. 08. 2015 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Drobni koraki k odpravi smrtne kazni

Vrhovno sodišče Connecticuta je prepovedalo usmrtitev obsojencev na smrt.

Ameriška zvezna država Connecticut je pred tremi leti ukinila smrtno kazen, vendar je zakon dovoljeval usmrtitev obsojencev, ki so bili obsojeni pred tem. Eden od skupno enajstih se je na to odredbo pritožil, državno vrhovno sodišče pa mu je pritrdilo in tako dokončno odpravilo usmrtitve v državi.

V ZDA se je od leta 2007 smrtni kazni odpovedalo sedem držav. Nekatere so se odločile, da obsojence na smrt samodejno ohranijo v zaporu do konca življenja, druge pa, da do tedaj izrečene smrtne obsodbe izvedejo. Poleg Connecticuta so se tako odločili še v Marylandu in Novi Mehiki.

Obsojenec iz Connecticuta se je pritožil, da to ni pošteno in večina štirih sodnikov mu je ob nasprotovanju trojice kolegov pritrdila. Večina je ob tem še ostro napadla smrtno kazen nasploh.

Vrhovno sodišče Connecticuta meni, da je smrtna kazen ostanek preteklosti, ki nima več nobenega smisla. Smrtna kazen ni v skladu s sodobnimi merili dostojnosti in nima nobenih legitimnih kaznovalnih namenov, poleg tega pa je rasno zelo pristranska, saj naj bi se izrekala večinoma pripadnikom manjšin. Zaradi tega po mnenju večine krši ustavno prepoved »okrutne in nenavadne kazni«.

V ZDA je smrtna kazen dovoljena v 31 zveznih državah, a glede na to, da se jih je 10 odpovedalo njenemu izvajanju, dejansko smrtne kazni več ne uporablja 29 od 50 zveznih držav.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh