Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drobna Đokovićeva gesta z močnim sporočilom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 07. 2024 / 14:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drobna Đokovićeva gesta z močnim sporočilom
Močno Đokovićevo sporočilo svetu. FOTO: X

Drobna Đokovićeva gesta z močnim sporočilom

Veliko črnila je bilo prelitega po delno kontroverzni otvoritveni slovesnosti letošnjih poletnih olimpijskih iger v Parizu, ogorčeni odzivi so (predvsem med verniki) leteli na smešenje znamenite podobe Zadnje večerje in prikaz prebujenjske različice ustanovitve zakramenta svete evharistije.

Oglasili so se svetovni voditelji, francoski škofje, tudi velike svetovne korporacije – denimo C Spire – so najavile umik oglaševanja na pariških igrah. Toda včasih več kot tisoč besed in še tako sočnih odzivov pove drobna gesta, kakršno je storil srbski teniški superzvezdnik Novak Đoković.

Svetu poslal močno sporočilo

Priljubljeni »Nole« je štedil besede, namesto tega je med dvobojem 1. kroga olimpijskega teniškega turnirja, v katerem je prepustil eno samo igro tekmecu, Avstralcu Matthewu Ebdenu (6:0, 6:1), poslal svetu močno sporočilo, ko je v kamere suvereno pokazal križ, ki ga nosi za vratom.

»Ko drugi glavo dol, Srb glavo gor …«

»Evo, zakaj je Bog ustvaril Srba. Ko drugi glavo dol, Srb glavo gor … Hvala za to, Novak!« se je na to potezo Đokovića, ki je bil na čelu svetovne jakostne lestvice kar 428 tednov v 13 različnih letih, na družbenem omrežju s simpatijami odzval klaretinec p. Branko Cestnik.

Vere ne skriva

Zvezdniški Srb sicer svoje vere nikdar ni skrival. »Najprej sem pravoslavni kristjan, šele nato športnik,« je poudaril: »Bog je vedno tu. Treba je moliti in prositi angele za zaščito in pomoč v težkih trenutkih. Sem velik vernik, verjamem v božje posredovanje.«

Najvišje cerkveno odlikovanje

Lani je po uvrstitvi v osmino finala Roland Garrosa novinarjem navrgel: »Včasih potrebuješ pomoč fizioterapevta, včasih pa pomoč Boga in angelov.« Patriarh Irinej mu je že leta 2011 podelil red sv. Save I. stopnje, najvišje odlikovanje Srbske pravoslavne cerkve.

Še brez oddanega niza

Na olimpijskem turnirju v Parizu je nato Đoković v drugem kolu prepričljivo, s 6:1 in 6:4, odpravil večnega tekmeca, Španca Rafaela Nadala, v osmini finala pa s 7:5 in 6:3 še Nemca Dominika Köpferja. V četrtfinalu ga čaka osmopostavljeni Grk Stefanos Tsitsipas.

Nalaganje
Nazaj na vrh