Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragica Čepar je predstavila svojo izkušnjo duhovne zlorabe

Za vas piše:
M. P.
Objava: 10. 09. 2024 / 12:11
Oznake: Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 07:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragica Čepar je predstavila svojo izkušnjo duhovne zlorabe
Urednik založbe Iskreni, Dragica Čepar in Federica Tourn na predstavitvi knjige. FOTO: Mojca Purger

Dragica Čepar je predstavila svojo izkušnjo duhovne zlorabe

Dragica Čepar je posvečena članica Marijinega dela (Gibanje fokolarov). V knjigi Sledovi luči in teme, ki je izšla pri založbi Iskreni, je opisala svojo življenjsko zgodbo, ki je bila zaznamovana z bolečino zaradi izključitve iz Gibanja.

V knjigi s podnaslovom Moja kalvarija v Gibanju fokolarov je Dragica Čepar opisala, kako je kot mlada odkrila klic v posvečeno življenje in z zanosom vstopila v Gibanje. Delovala je v Zagrebu in Splitu. Vrsto let je na različnih dogodkih Gibanja prevajala. V času razpada Jugoslavije se je zavzela za priznanje neodvisnosti narodov, prej združenih v skupno tvorbo, in za prevajanje v nacionalne jezike, zaradi česar je bila deležna neodobravanja in celo klofute. Kamen spotike je predstavljalo tudi njeno prizadevanje za manj avtoritaren način vodenja skupnosti. 

Predstavitve knjige se je udeležilo veliko ljudi. FOTO: M. P.

Na predstavitvi, ki je potekala v knjižnici Prežihovega Voranca na Viču, je Dragica Čepar v pogovoru z italijansko novinarko Federico Tourn povedala, da je knjigo napisala, ker je čutila, da je tako prav, iz ljubezni do resnice in do Cerkve. "Tudi za to, da bi mnogi drugi, ki se znajdejo v taki situaciji, tukaj našli luč. Dolgo sem mislila, da sem edina, ki se ji je to zgodilo," je dejala. 

Duhovne zlorabe niso manj pomembne od spolnih

Tournova je izpostavila, da je Dragičino pričevanje zato tako dragoceno, ker je tako redko, da nekdo, ki je šel čez trpljenje duhovne zlorabe, ostane član skupnosti. "Duhovne zlorabe niso manj pomembne od spolnih," je dejala.

Preberite tudi: Andrej Saje: Duhovna zloraba

Dragica Čepar je po odslovitvi iz skupnosti ugotovila, da je izgubila svoj odnos z Bogom, saj je v Gibanju fokolarov duhovnost temeljila na edinosti med ljudmi in da so skoraj po božansko častili ustanoviteljico Chiaro Lubich in si prizadevali za njeno odobravanje. Zbolela je za depresijo, ostala brez stanovanja in sredstev za preživljanje, a kljub temu našla pot naprej. Dejavna je postala pri duhovnosti posvetitve Jezusovemu in Marijinemu Brezmadežnemu Srcu, naposled pa prek Vatikana dosegla, da so v Gibanju priznali, da formalno nikoli ni prenehala biti njihova članica. 

Kaj pravi Gibanje fokolarov?

Gibanje fokolarov podpira Dragico Čepar, je bilo slišati uvodoma. Prebrali so tudi pismo podpore sedanje voditeljice gibanja Margaret Karram in sopredsednika Jesusa Morana. Predstavitve knjige se je udeležilo več članov Gibanja, tudi vodji Gibanja fokolarov v Sloveniji Silvester Gaberšček in Mateja Bobnar. Kot sta povedala, bosta knjigo pozorno prebrala in če bo treba, se bo Gibanje na knjigo tudi odzvalo.

Kupi v trgovini

Novo
Pismo Philemonu
Leposlovje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh