Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Roman Globokar pri papežu Frančišku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 03. 2017 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dr. Roman Globokar pri papežu Frančišku

Sveti oče je sprejel delegacijo Svetovnega združenja katoliških teoloških etikov v Cerkvi.

Papež Frančišek je minuli petek v avdienco sprejel delegacijo Svetovnega združenja katoliških teoloških etikov v Cerkvi, v kateri je bil tudi slovenski moralni teolog dr. Roman Globokar. V pogovoru za Radio Vatikan je dr. Globokar predstavil delovanje svetovnega združenja in spregovoril nekaj besed o srečanju s svetim očetom.

Povedal je, da si je papež vzel kar 50 minut za pogovor s predstavniki Mreže katoliških moralnih teologov s celega sveta – dr. Globokar je zastopal evropsko sekcijo tega združenja. V sproščenem vzdušju so se pogovarjali o temeljnih izzivih, s katerimi se sooča vesoljna Cerkev in tudi Cerkev v posameznih predelih. Papež je spodbujal medsebojno komunikacijo, podporo, odprt dialog in edinost v različnosti. Prepričan je, da je treba skrbeti za harmonijo med moralnimi teologi, ki pa ne sme postati uniformnost. Sveti oče odločno zavrača prisilno poenotenje mišljenja v Cerkvi, saj je po njegovem mnenju treba posebej prisluhniti tistim glasovom, ki nimajo javne moči in javne veljave. Moralni teologi morajo biti posebej pozorni do ubogih, zapostavljenih, do vseh tistih, ki nimajo privilegiranih položajev v sodobni družbi.

Srečanje predstavnikov Mreže katoliških moralnih teologov s papežem Frančiškom je bilo po besedah dr. Globokarja vrhunec celotnega tedna, ki so ga preživeli na obiskih po rimskih kongregacijah in na treh papeških univerzah, kjer so predstavili delovanje mreže in povabili študente, naj se jim pridružijo. Omenjena mreža ni ustanova ali formalno združenje, ampak resnično mreža, ki deluje predvsem na spletni bazi in povezuje okoli 1.400 moralnih teologov s celega sveta. Vsakdo, ki napiše prispevek s tega področja, ga lahko objavi na tej mreži in tako prispeva k medsebojnemu razumevanju, kaj se dogaja v različnih delih sveta in kako razmišljajo moralni teologi.

Člani redno prejemajo mesečnik, ki prinaša novice s celega sveta, udeležujejo se konferenc po različnih državah sveta in v medsebojnih razpravah obdelujejo različne problematike. Kot je pojasnil dr. Globokar, je v zadnjem času ogromno člankov namenjenih posinodalni apostolski spodbudi Radost ljubezni in kako v različnih državah ta dokument uporabljajo v pastorali. Gre za bogato združenje, ki bogati vesoljno Cerkev, tudi papež pa je predstavnike mreže spodbudil, naj nadaljujejo in še okrepijo svoje delovanje.

S svetim očetom so se srečali predstavniki Evrope, Latinske Amerike, in Severne Amerike, žal sta manjkala predstavnika Azije in Afrike. Vsi skupaj so nekakšna usklajevalna skupina mreže in pripravljajo naslednjo svetovno konferenco, ki bo leta 2018 v Sarajevu. V to pripravo je močno vključen tudi dr. Globokar, ker je od vseh predstavnikov najbliže temu mestu. To bo zelo pomembno srečanje v simbolnem mestu, ki je mesto mostov ter obenem različnih vojn in tragedij. Tam se je začela 1. svetovna vojna in tam je bila zadnja vojna v Evropi. V mestu je veliko trpljenja, hkrati pa samo mesto daje novo upanje za možnost sožitja različnih kultur, religij in narodov. V našem globalnem svetu je namreč nujno treba najti primeren način sobivanja, medkulturnega in medverskega sožitja.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Radio Vatikan / arhiv Družine (B.Š.)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh