Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Peter Jambrek na Dragi o demokraciji v Evropi in njenih težavah

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 01. 09. 2024 / 08:54
Oznake: Slovenija, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2024 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Peter Jambrek na Dragi o demokraciji v Evropi in njenih težavah
FOTO: Jože Potrpin

Dr. Peter Jambrek na Dragi o demokraciji v Evropi in njenih težavah

V soboto, 31. avgusta, popoldne je v nadaljevanju študijskih dni Draga 2024 sledilo predavanje dr. Petra Jambreka na temo Evropska unija in kriza demokracije. Moderirala je Martina Valentinčič. Sledila je diskusija, zatem pa še predvajanje dokumentarnega filma z naslovom Epifanija zemlje in duha – Alojz Rebula v zanosu besede in šepetanju vere. Pred predvajanjem filma sta več o filmu povedala scenarist Igor Škamperle in režiserka Marija Brecelj.

Dr. Peter Jambrek je v svojem predavanju še posebej poudaril naslednje:

»Evropa, če jo štejemo v najširšem smislu članic Sveta Evrope, ne morem reči, da je v krizi, ker česa takega tudi evropsko sodišče za človekove pravice, ki sodi na podlagi evropske konvencije za človekove pravice in temeljne svoboščine, ni odkrilo. Je odkrilo tolikšno količino kršitev konvencije, da je Rusijo in Turčijo iz izločilo iz tega sistema. Ampak to, kar je ostalo, še vedno spodobno izvaja kljub občasnim problemom evropsko konvencijo, in Evropsko sodišče opozarja na pomanjkljivosti, napake, področja, kjer je treba države spomniti, da je vendar konvencija živ in dejaven mehanizem, ki ga je treba spoštovati. Tako da o kakšni krizi, se mi zdi, je pretirano govoriti.«

Dr. Peter Jambrek je pravnik, politik in sociolog. FOTO: Jože Potrpin

»Seveda so problemi, slabosti, tudi prednosti. Evropa, če se omejim na Evropsko unijo v celoti, ni v krizi, če štejemo, da je lizbonska konvencija tista ustavna podlaga za delovanje te mednarodne organizacije. Evropska unija je še vedno mednarodnopravno gledano mednarodna organizacija, znotraj katere članice izvajajo svoje suverene pravice in lahko tudi mirno, če se tako odločijo, izstopijo iz te mednarodne organizacije, kot je naredilo z brexitom Združeno kraljestvo. Kriza tudi ne bi mogli reči, da obstaja znotraj posameznih nacionalnih držav članic Evropske unije. Če bi ta kriza obstajala, potem bi bil sprožen ustrezni mehanizem znotraj Evropske unije, ki bi ugotovil, da članica in njena ustavna ureditev in obnašanje ne ustrezata več temeljnim postulatom Evropske unije, in bi bila izključena ali pa vsaj suspendirana. To se ni zgodilo.«

FOTO: Jože Potrpin

Po njegovih besedah je tako izraz kriza pretiran, je pa zelo velika težava to, da je v Evropi odprta resna vojna med Rusijo in Ukrajino in da se vojna dogaja na pragu Evropske unije, med Izraelom in teroristično organizacijo Hamas. To pa so resne zadeve, ki zaskrbljujejo in utegnejo tudi sprožati neke širše konflikte, ki presegajo samo to bilateralno vojno žarišče v Izraelu in Ukrajini.

FOTO: Jože Potrpin

In če se v teh kavtelah omejimo vendarle na razpravo o demokraciji v Evropi, ima gotovo demokracija v Evropski uniji kot sui generis državni skupnosti precejšnje pomanjkljivosti. Kar pa se tiče samih članic, imajo tudi probleme z demokracijo.

FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju se je dotaknil nekaj takih, odmevnih, domnevnih problemov, ki zaskrbljujejo državljane članic Evropske unije, medije, politike. Izpostavil je vprašanje skrajne desnice in skrajne levice, populizma, neliberalne demokracije. Spregovoril je o predlogu ustavnih sprememb v Evropski uniji oz. Pogodbi o ustavi za Evropsko unijo iz leta 2014-2015, ki jo je sam spisal, podpisnikov je bilo okoli pet, napisano pa je bilo za tedanje probleme, ki so isti danes in še poglobljeni. Za konec je podal kritiko Slovenije z vidika naše delitve na partizane in domobrance ter Združene države Amerike predstavil kot edino pravo, pristno demokracijo na svetu.

FOTO: Jože Potrpin

Po razpravi je sledilo še predvajanje dokumentarnega filma z naslovom Epifanija zemlje in duha – Alojz Rebula v zanosu besede in šepetanju vere.

FOTO: Jože Potrpin

Pred predvajanjem filma sta več o filmu povedala scenarist Igor Škamperle in režiserka Marija Brecelj.

FOTO: Jože Potrpin

Nalaganje
Nazaj na vrh