Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doslej šest obsodb zaradi prepovedi nošenja burke v Franciji

Objava: 05. 01. 2012 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Doslej šest obsodb zaradi prepovedi nošenja burke v Franciji

Zakon o prepovedi je pričel veljati aprila lani, od takrat je bilo izrečenih dvesto sedemintrideset opozoril.

Šest obsodb in dvesto sedemintrideset opozoril je bilo v Franciji izdanih od lanskega aprila, ko je pričel veljati zakon o prepovedi nošenja burke, je v pogovoru za časnik ‘Le Monde’ pojasnil francoski notranji minister Claude Gueant. V okoli četrtini primerov so burke nosile ženske, ki so prestopile v islam. Sicer pa minister Gueant ugotavlja pozitivno bilanco zakona, saj je nošenja burke v javnosti zdaj opazno manj.

Francoski zunanji minister je izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega števila skrajnih islamskih pridig v preteklih mesecih. Te so vsebovale protisemitistične, protizahodne in razlikovalne elemente, je pojasnil minister, in po njegovem mnenju bi se država morala na to odzvati.

Zakon o prepovedi nošenja burke so v francoskem parlamentu sprejeli jeseni 2010. Prvih šest mesecev še ni stopil v veljavo, da bi muslimanske žene spodbudil k prostovoljnem opuščanju nošenja tradicionalnega pokrivala. Število žensk, ki se v Franciji pokrivajo z burko, ocenjujejo na okoli dva tisoč.

Zakon predvideva kazen do 150 evrov in obvezen tečaj iz državljanskih predpisov o zakrivanju obraza v javnosti. Kdor drugega z nasiljem ali zlorabo sili v nošenje burke, je lahko kaznovan s 30.000 evri denarne kazni in enoletno zaporno kaznijo. Če kdor koli v nošenje burke ali nikaba sili mladoletno osebo, mu grozi celo podvojena tako denarna kot tudi zaporna kazen.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh