Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Domovi za ostarele so stvar preteklosti’

Objava: 15. 07. 2009 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Domovi za ostarele so stvar preteklosti’

Nemški mislec Horst Opaschowski zagovarja model ‘generacijskih hiš'

Po mnenju nemškega misleca Horsta Opaschowskega so domovi za ostarele že odslužili svojemu namenu. Z vidika prebivalstva naj bi v prihodnosti gradili tako imenovane ‘generacijske hiše’, saj po nedavnih anketah kar dve tretjini nemškega prebivalstva zagovarja potrebo po generacije presegajočih stanovanjskih skupnostih. Žal pa zaenkrat primanjkuje ‘vzorčnih modelov’, ki bi ljudi vzpodbudili k tovrstni obliki sobivanja.

Opaschowski je občinskim upravam že predlagal uvedbo določenega števila generacijskih stanovanj in hiš, pri novogradnjah pa naj bi sledili vodilu ‘vsak peti kvadratni meter za stanovanjsko skupnost’. V prihodnosti naj bi se držali življenjskega načela ‘skupaj in ne narazen’, pojasnjuje mislec. Ker država ne more poskrbeti za življenje vsakega posameznika, bi si morali ljudje medsebojno vedno pogosteje pomagati. Posebej cenjene bodo v prihodnosti socialne pristojnosti posameznika.

Po besedah Opaschowskega bi morale biti generacije, ki prihajajo, zaznamovane z zaupanjem, odgovornostjo in zanesljivostjo. Kot pravi, predvsem ostareli, ki že imajo izkušnjo bivanja v skupnosti, iščejo nove načine jutrišnjega sobivanja. In njihovo načelo se glasi ‘skupaj, ne pa osamljeni’.

Še posebej ljudje, ki nimajo otrok in vnukov, morajo vse življenje ohranjati socialne stike, če na starost ne želijo ostati popolnoma sami, meni Opaschowski. Ne preostane jim nič drugega, kot da si ‘družino sestavijo oziroma izberejo sami’. In to naj bi postal vzorčni model generacijskega sobivanja v prihodnosti, zaključuje nemški mislec.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh