Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dokumentarni film o inženirju Francetu Rodetu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 04. 2020 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2020 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dokumentarni film o inženirju Francetu Rodetu

V torek, 28. aprila, si bomo lahko ogledali film o izjemnem inženirju dr. Francetu Rodetu.

V torek, 28. aprila, si bomo na TV Slovenija ob 17.45 lahko ogledali dokumentarni film France Rode in prvi žepni znanstveni kalkulator, ki govori o dr. Francetu Rodetu, slovenskem inženirju z izjemnimi dosežki. Dr. Rode se je po diplomi iz elektrotehnike preselil v ZDA in tam postal eden vodilnih inženirjev v podjetju Hewlett-Packard v Kaliforniji.

Lahko ga vtakneš v prsni žep, a opravlja logaritemske, trigonometrične in eksponentne funkcije

Najbolj znan je po svojem pionirskem delu pri razvoju prvega žepnega in znanstvenega kalkulatorja HP-35, izdelanega leta 1972, ki so ga v reviji Measure, pod naslovom Zvezda je rojena! opisalikot »250-gramski baterijski znanstveni računalnik, ki je dovolj majhen, da ga vtakneš v prsni žep, a opravlja logaritemske, trigonometrične in eksponentne funkcije ter izračunava rezultate do desetih cifer. ...

V preddverju laboratorijev podjetja Hewlett-Packard v Palo Altu je posebna spominska plaketa, ki izpričuje pomen izrednih dosežkov slovenskega priseljenca Franceta Rodeta in sodelavcev, ki jih je vedno uspešno vodil. Ta najpomembnejši primer napredne ameriške tehnologije je Slovenec Rode dokončal že septembra leta 1971, ko je poleg službe še študiral za doktorat iz elektromehanike, ki ga je leta 1975 dosegel na ljubljanski univerzi.

Dokumentarni film prikaže zgodbo dr. Rodeta kot izumitelja, njegovo poklicno in življenjsko pot. O njem govorijo njegovi najbližji: hčerki Maja in Ana, žena Mija in sodelavec dr. Zvonko Fazarinc.

Od orodja in odrske kulise do svetovno priznanih izumov

Pri stricu mizarju si je kot otrok sam izdeloval igrače in pozneje orodje. Pri vaških uprizoritvah Hamleta je kot najstnik postavljal na oder lične kulise in ostalo odrsko opremo. Njegov prvi izum je bil tehnični svinčnik, nato zahtevno logaritemsko računalo, ki ga je uporabljal med univerzitetnim študijem v Ljubljani in je bilo predhodnik prvega žepnega računalnika ali kalkulatorja HP-35.

Po ljubljanski univerzitetni diplomi iz elektromehanike je leta 1960 odšel študirat v Ameriko. Tam se je leta 1961 poročil z Mijo Gaber. Leto pozneje je magistriral na Northwestern univerzi, nato sta se z ženo preselila v Palo Alto v Kaliforniji.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil France tudi projektni vodja in prvi soizumitelj žepnega predprogramiranega HP-80 kalkulatorja, ki je z njim zelo olajšal zahtevne računalniške funkcije na bankah in drugod. V šestih od sedmih patentov tega desetletja je Rode naveden kot prvi soizumitelj.

Patent za ključ v obliki kartice, razvoj navigacijskega sistema, ročnega sprejemnika GPS …

Leta 1979 je skupaj z družabnikom ustanovil podjetje Sielox in po Francetovem patentu sta izdelovala elektronske, kreditnim karticam podobne ključavnice, ki jih uporablja zlasti nešteto hotelov v Ameriki in drugod.
Leta 1990 je za podjetje Trimble Navigation vzgradil novo navigacijo sistema globalnega določanja lege (GPS) v letala, da bi z dodatno opremo omogočil »slepo« pristajanje letal v slabi vidljivosti. Razvijal je tudi ročni sprejemnik GPS, sodeloval je tudi pri oblikovanju dvočipnega seta za sprejemnike GPS. Je izumitelj ali soizumitelj s triindvajset res dragocenimi patenti.

Njegove izjemno važne izume s koristjo uporabljajo po vsem svetu, tako npr. tudi podjetje Toshiba na Japonskem.

Slikal je slovensko pokrajino

France Rode je v svoji uspešni znanstveni karieri vseskozi ostal ponosen Slovenec, vedno pripravljen pomagati domovini. Bil je tudi ljubiteljski slikar, njegovi motivi so bile zlasti nepozabne slovenske pokrajine, športnik, predvsem smučar, hribolazec in igralec tenisa.

Spoznajte še več uspešnih Slovencev v ZDA

Franceta Rodeta, njegovo življenje in delo je v knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji, v kateri lahko spoznate številne slovenske uspešne posameznike in družine, ki so uspešno delali v Združenih državah Amerike, predstavil Edi Gobec.

Med več kot sto predstavljenimi izumitelji in inovatorji v knjigi so v glavnem izumi in inovacije s tehničnih področij: strojništva, letalstva, medicine, vesolja … Na predstavitvi knjige na Slovenskem knjižnem sejmu je urednik knjige Franci Petrič posebej omenil prav dr. Franceta Rodeta. Zanimivo je, da je kalkulator delegacija predsednika Nixona vzela s seboj na Kitajsko kot »najpomembnejši primer sodobne ameriške tehnologije«.

»Knjiga želi spodbuditi tudi samozavest. Da imajo slovenske korenine, pri Američanih ne velja nič, to nekaj šteje in na to so ponosni Slovenci sami,« je dejal Petrič in dodal, da so ti ljudje ponosni na dediščino staršev, na korenine, iz preteklosti tudi črpajo in tega se lahko tudi mi učimo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh