Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dokumentarec o JP II. prejel dva emmyja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 01. 2017 / 08:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dokumentarec o JP II. prejel dva emmyja

Dokumentarec o JP II. prejel dva emmyja

»Film za generacije, ki niso poznale Janeza Pavla II.«

Ameriški dokumentarni film o Janezu Pavlu II., ki prikazuje osrednjo vlogo poljskega papeža pri padcu komunizma, je v lanskem decembru prejel dve prestižni filmski nagradi Emmy – te v Združenih državah Amerike veljajo za »televizijske oskarje«.

Film z naslovom »Osvobajanje celine: Janez Pavel II. in padec komunizma« je nagrado prejel za izredni dosežek v dokumentarnem programu v kategoriji zgodovinskih filmov, na podelitvi pa je bila izročena izvršnemu producentu filma, vrhovnemu vitezu reda Kolumbovih vitezov, Carlu Andersonu, ter producentom Justyni Czyszek, Szymonu Czyszeku, Davidu Naglieriju in Michele Nuzzo-Naglieri.

»Počaščeni smo, da smo prejeli to prestižno nagrado, in hvaležni za priznanje temu pomembnemu filmu, ki pripoveduje zgodbo, kako je Vzhodna Evropa znova pridobila svobodo brez nasilja, tako da je v ospredje postavila najboljše, kar premore človeški duh«, je ob podelitvi povedal Carl Anderson. »Dokumentarec prikazuje, kako je bil Janez Pavel II. osrednji voditelj v dogodkih, ki so do tega privedli, svojo vlogo pa je opravljal z upanjem in navdihom.«

Carl Anderson je z Janezom Pavlom II. sodeloval v obdobju, ko je bil med predsedovanjem Ronalda Reagana zaposlen v Beli hiši. Zdaj je vrhovni vitez reda Kolumbovih vitezov, ki so ena najdejavnejših dobrodelnih združb v ZDA, s skoraj 1,9 milijoni članov po celem svetu pa veljajo za največjo katoliško bratsko organizacijo.

Nagrajeni film se osredotoča na vlogo svetega papeža pri umiku komunističnega nadzora iz Srednje in Vzhodne Evrope ter na njegov duhovni vpliv na poljsko sindikalno gibanje Solidarnost, ki je odigralo ključno vlogo pri padcu komunizma, ki se je začel leta 1989.

Druga nagrada Emmy je bila podeljena direktorju fotografije, Georgu Hoseku.

V 90-minutnem filmu, v katerem besedilo pripoveduje ameriški igralec Jim Caviezel, so uporabljeni redki arhivski posnetki in pogovori z nekaterimi državnimi voditelji. Med drugimi sogovorniki so še papeški biograf George Weigel, kardinal Stanislaw Dziwisz, upokojeni krakovski nadškof in dolgoletni osebni tajnik Janeza Pavla II., ter Richard Allen, nekdanji svetovalec za narodno varnost v času Reaganove administracije.

Vir: www.ncregister.com
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh