Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dokončno ustoličenje patriarha Irineja preloženo

Objava: 01. 03. 2010 / 21:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dokončno ustoličenje patriarha Irineja preloženo

Vodstvo srbske cerkve ‘zaradi potrebne logistike za pripravo napovedane slovesnosti potrebuje več časa’

Dokončno ustoličenje novega patriarha srbske pravoslavne Cerkve Irineja, ki naj bi aprila potekalo v kosovski Peći, so preložili na kasnejše obdobje, poročilo francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Vodstvo srbske cerkve je ob tem sporočilo, da predvsem zaradi potrebne logistike za pripravo napovedane slovesnosti potrebuje več časa.

Sveta sinoda, ki velja za najvišje telo srbske pravoslavne Cerkve, ob tem ni sporočila novega datuma slovesnosti ob dokončnem ustoličenju patriarha Irineja. Sporočili so le, da bo slovesnost predvidoma potekala v drugi polovici leta. To bo sicer prvo ustoličenje patriarha srbske pravoslavne Cerkve v samostanu v Peći, odkar je Kosovo februarja 2008 razglasilo neodvisnost.

Irinej je bil za 45. patriarha srbske pravoslavne Cerkve izvoljen konec letošnjega januarja na sinodi v Beogradu. Na tem položaju je nasledil patriarha Pavleta, ki je po dolgotrajni bolezni umrl novembra lani, pred tem pa dejansko že dve leti ni opravljal svojih dolžnosti.

79-letni patriarh Irinej se je kot Miroslav Gavrilović rodil leta 1930 blizu Čačka v osrednji Srbiji. Za niškega vladiko je bil imenovan junija 1975. Pred tem je bil trinajst let profesor in predstojnik semenišča v Prizrenu, nekaj časa pa je vodil tudi šolo za menihe v samostanu Ostrog v Črni gori.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh