Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dogodki v svetem letu usmiljenja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 12. 2015 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dogodki v svetem letu usmiljenja

Papež Frančišek je včeraj oznanil uradni začetek jubilejnega leta.

Papež Frančišek je na včerajšnji praznik Brezmadežne tudi uradno oznanil začetek svetega leta usmiljenja in v baziliki sv. Petra v Vatikanu odprl sveta vrata. V Cerkvi se bo ob tej priložnosti do 20. novembra prihodnje leto zvrstil niz dogodkov na temo jubileja. Nekatere dogodke ob začetku praznovanja so minuli konec tedna predstavili v Vatikanu.



Sinoči so na pročelje in kupolo Petrove bazilike projicirali izbor fotografij z naslovom Bodi luč: Razsvetlimo naš skupen dom (Fiat Lux: Illuminating Our Common Home), s katero so bile javnosti predstavljene fotografije nekaterih znanih svetovnih fotografov, ki so jih navdihnile teme, kot so usmiljenje, človeštvo, naravni svet in podnebne spremembe.


Kot je napovedal predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Rino Fisichella, bodo 13. decembra prvič v zgodovini jubilejev odprta sveta vrata v vseh stolnih cerkvah po svetu. Papež Frančišek je želel, naj se jubilej usmiljenja obhaja predvsem v delnih Cerkvah, zato je odprl sveta vrata v stolnici v Banguiju v Srednjeafriški republiki, s čimer je Bangui postal svetovna prestolnica miru in usmiljenja. 13. decembra bo papež odprl sveta vrata v svoji stolni cerkvi rimske škofije, baziliki svetega Janeza v Lateranu.

18. decembra bo sveti oče odprl vrata usmiljenja v zavetišču za brezdomce rimske Karitas, kjer že petindvajset let nudijo pomoč in osnovno oskrbo osebam v stiski. Od 1. decembra letos pa je na Ulici sprave številka 7 odprt Sprejemni center za romarje, kjer je mogoče dobiti vse informacije o programu jubileja, se prijaviti za prestop svetih vrat, prevzeti brezplačne karte za različne slovesnosti ter dobiti t.i. testimonium, potrdilo, da je romar prehodil del poti, prestopil sveta vrata in se tako udeležil jubileja. Fisichella je izpostavil, da je samo Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije pooblaščen za potrditev navzočnosti na jubileju. Vsako drugo potrdilo, ki bi ga izdale druge ustanove, ni pristno. Urad bo odprt vsak dan od 7.30 do 18.30, tudi ob sobotah in nedeljah.

Romarje bodo v Rimu, predvsem na Ulici sprave, ki vodi na Trg svetega Petra, sprejemali prostovoljci. Odziv je bil velik, tako da bo vsak dan na razpolago približno sto prostovoljcev, ob večjih dogodkih pa od 800 do 1.000.

Nadškof Fisichella je spomnil tudi na knjižno zbirko o jubileju usmiljenja, ki je trenutno na razpolago v desetih jezikih, pripravil pa jo je papeški svet. Posamezne knjige pokrivajo različne tematike, povezane z usmiljenjem in s svetim letom, zato so lahko uporaben priročnik za bolj duhovno doživeti jubilej.

Vsak dan v letu usmiljenja se bo na Trgu svetega Petra molil rožni venec. Vodile ga bodo rimske župnije, ki so posvečene Devici Mariji, redovne skupnosti v Rimu s posebno posvetitvijo Materi Božji ter nekatere ustanove za izobraževanje. Nadškof Fisichella je poudaril, da bo pri vseh štirih papeških bazilikah romarjem na razpolago tudi ustrezna zdravstvena oskrba, za katero bo skrbel Malteški viteški red.

Uradna spletna stran jubileja je www.im.va, kjer obiskovalci lahko najdejo vse pomembne podatke v sedmih jezikih. Stran bo zagotavljala tudi neposredno spremljanje osrednjih dogodkov v Rimu za tiste, ki se jih osebno ne bodo mogli udeležiti. Preko omenjene spletne strani se je mogoče tudi prijaviti za vstop skozi sveta vrata Petrove bazilike.

Ob koncu je nadškof Fisichella spregovoril še o »misijonarjih usmiljenja«. Kot je dejal, prijav več ne sprejemajo, saj je prošnje oddalo že več kot osemsto duhovnikov. Misijonarji so duhovniki, ki prihajajo iz različnih delov sveta in jih je za opravljanje te službe določil njihov škof. Na pepelnično sredo bodo od papeža Frančiška prejeli naročilo, da so pridigarji usmiljenja in spovedniki usmiljenja. S strani svetega očeta bodo pooblaščeni odpuščati grehe, ki so pridržani samo apostolskemu sedežu, in bodo znamenje Božje bližine in Božjega odpuščanja za vse. Fisichella je pri tem poudaril, da misijonarje usmiljenja imenuje izključno papež, ki bo vsakemu od njih osebno dal dovoljenje za odpuščanje določenih grehov. Noben škof v svoji škofiji ne more imenovati teh misijonarjev, še manj pa jim podeliti pravice, ki jim ne pripadajo.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / Reuters

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh