Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dodatno sproščanje ukrepov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 02. 2021 / 06:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2021 / 05:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dodatno sproščanje ukrepov

Dodatno sproščanje ukrepov

Omejitev prehajanja občinskih meja ne velja več, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, odprte vse trgovine.

Z današnjim dnem se dodatno sproščajo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa po vsej državi. FOTO: Tatjana Splichal



Zaradi izboljšanja epidemiološke slike in prehoda Slovenije iz rdeče v oranžno fazo se z današnjim dnem dodatno sproščajo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa po vsej državi. Tako od danes ne velja več oktobra sprejeta omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja, obenem je spet dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, v veljavi pa ostajajo nočna omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter prepoved vsakršnih javnih prireditev in shodov.

Sproščanje omejitev v športu

Sproščajo se tudi omejitve v športu. Vlada je zeleno luč prižgala brezkontaktni športni vadbi posamično ali v skupinah do 10 športnikov ob ohranjanju vsaj dvometrske medosebne razdalje. Voditelji dejavnosti morajo imeti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od 7 dni, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelem covidu-19. Vrhunskim športnikom se lahko pridružijo tudi ostali z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih.

Zelena luč za drugoligaška in mladinska tekmovanja

Veča se tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. V ekipnih športnih niso več dovoljena le tekmovanja najvišje ravni, temveč tudi v 2. slovenski in 1. mladinski ligi, v individualnih panogah pa poleg članskih državnih prvenstev še mladinska. Še naprej je dovoljeno organiziranje velikih mednarodnih športnih tekmovanj, medtem ko obisk gledalcev na njih ostaja prepovedan.

Vse trgovine odprte

Od danes so spet lahko odprte vse trgovine v državi, ne glede na prodajno blago ali površino. Pogoj ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus v vseh trgovinskih dejavnostih, ne pa več tudi negativni test potrošnika za koriščenje storitev. Brez testiranja zaposlenih bodo lahko še naprej obratovali lekarne, pošte in bencinski servisi, med izjeme pa se danes dodajajo še storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji.


Od danes so spet lahko odprte vse trgovine v državi, ne glede na prodajno blago ali površino. FOTO: Pexels


Zrahljana pravila na smučiščih

Nekoliko se z današnjim dnem rahljajo tudi pravila na smučiščih, ki so lahko odprta po vsej državi. Za uporabo žičniških naprav po novem zadostuje negativni test, ki ni starejši od enega tedna (in ne več 24 ur kot doslej). Testirati se ne bo treba tistim, ki so covid-19 že preboleli. Negativni test, star kvečjemu sedem dni, bodo potrebovali tudi zaposleni na smučiščih, ki so v neposrednem stiku z uporabniki.

Zahod v šolo, vzhod na počitnice

Obenem se z današnjim dnem šolska vrata po vsej državi odpirajo za vse osnovnošolce in dijake zaključnih letnikov, vendar pa bodo na vzhodu države, kjer so se danes začele enotedenske zimske počitnice, to možnost koristili šele s prihodnjim ponedeljkom. Izpiti v živo in seminarji za skupine do 10 udeležencev so spet dovoljeni tudi na fakultetah, na visokih in višjih šolah. V glasbenih šolah in umetniških gimnazijah je dovoljena izvedba individualnega pouka.

Brez mask v razredih

Pouk v višjih razredih bo potekal v matičnih učilnicah, kjer bodo učenci tudi malicali, šole pa morajo pri kosilu zagotoviti kar najmanj mešanja učencev. V matičnem razredu bo potekalo tudi podaljšano bivanje za učence prvega triletja, starši četrto- in petošolcev pa bodo naprošeni, naj otroci – če se le da – takoj po pouku odidejo domov. V matičnih razredih nošenje mask za učence ne bo potrebno, zunaj razreda pa ves čas.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Šolarji se vračajo, prehod občinskih meja bo spet dovoljen [VIDEO]

Spet v šolo!

Janez Janša: Ukrepi sproščanja ne bodo več vezani na regije [VIDEO]

Vlada nocoj še brez odločitve o pouku prihodnji teden

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh