Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrohotni do vseh

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 25. 09. 2024 / 07:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2024 / 23:10
Dobrohotni do vseh
Friderik Albert. FOTO: Splet

Dobrohotni do vseh

Blaženi Friderik Albert, duhovnik, redovni ustanovitelj »Do vseh moramo biti dobrohotni, in to z vsem srcem, saj smo vsi deležni istega sinovstva Boga, ki nas vse ljubi in nam je naročil, naj se ljubimo med seboj, kakor on ljubi nas. Občutiti sočutje do bede in nesreče drugih, iztegniti sočutno roko, obrisati solze tistih, ki so občutili polnost zapuščenosti, končati stisko tistih, ki trpijo lakoto, to so dela plemenitega srca in velike duše.«

Rojstvo: 16. oktobra 1820 v vasi Lanzo pri Turinu v Italiji.

Smrt: 8. septembra 1918 v Tafersu v kantonu Fribourg v Švici.

Družina: Njegov oče Alojzij je bil vojaški častnik in član generalštaba Savojske kraljeve vojske, materi pa je bilo ime Lucija, roj. Riccio. Bil je četrti izmed šestih otrok, a sta preživela le on in mlajši brat. Večino otroštva je bival pri starih starših po materini strani.

Poklic: Bil je že sprejet na vojaško akademijo, a je nato doživel nenaden preobrat. Med molitvijo v cerkvi sv. Filipa je ob oltarju blaženega Sebastijana Valfréja, apostola Torina, začutil željo, da bi postal duhovnik. Star 16 let se je jeseni leta 1836 začel pripravljati na duhovništvo pri oratorijancih ter se vpisal na Teološko fakulteto Kraljeve univerze v Torinu.

Posvečenje: 10. junija 1843 v Turinu...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh