Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodošli v »Pralnici papeža Frančiška«!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 04. 2017 / 07:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dobrodošli v »Pralnici papeža Frančiška«!

V Rimu so odprli pralnico za najrevnejše, predvsem brezdomce.

Včeraj so v Rimu prvič zabrneli pralni in sušilni stroji za brezdomce – svoja vrata je namreč odprla »Pralnica papeža Frančiška«, ki bo najbolj ubogim omogočila skrb za higieno oblačil in posteljnine.

Eno izmed največjih težav za ljudi, ki živijo na ulici, predstavljajo pranje, sušenje in likanje oblačil ter odej, odziv na to potrebo pa je odprtje pralnice pod okriljem Vatikana, v skladu s Frančiškovim povabilom, naj izkazujemo konkretna znamenja solidarnosti našim bratom in sestram, ki to potrebujejo.

Kot je povedal vodja Vatikanskega urada za apostolske nabirke, nadškof Konrad Krajewski, je pralnica »konkretna oblika dejavne ljubezni in usmiljenja za povrnitev dostojanstva številnim ljudem, našim bratom in sestram, ki so poklicani, da skupaj z nami gradijo mesto, ki mu lahko zaupamo«.

Vatikanski urad za apostolske nabirke je na željo papeža Frančiška že uredil prostore za prhanje, brivnico, spalne prostore, ambulanto in lekarno za najrevnejše prebivalce večnega mesta. Doslej je manjkala le še pralnica, ki je bila po besedah nadškofa Krajewskega nujno potrebna: »Ena največjih težav za vse, ki živijo na ulici, poleg tega, da najdejo kaj za pod zob, prostor, kjer bodo preživeli noč in javno kopalnico, je pranje in sušenje oblačil, ki jih nosijo, v številnih primerih so to tudi edina oblačila, ki jih imajo.«

»Pralnica papeža Frančiška« ima prostore v središču »People of Peace Center«, ki ga vodi Skupnost sv. Egidija, v nekdanji stavbi bolnišničnega kompleksa San Gallicano v rimski četrti Trastevere. Prostovoljci Skupnosti sv. Egidija bodo skrbeli za vodenje pralnice, v istih prostorih pa bodo čez nekaj mesecev uredili tudi tuše, brivnico in garderobo za brezdomce.

Kot je razvidno iz izjave za javnost, je v pralnici šest pralnih strojev z najsodobnejšo tehnologijo, šest sušilnih strojev ter nekaj likalnikov, ki jih je darovala korporacija Whirlpool.

Proizvajalci čistil pa so zagotovili stalno brezplačno dobavo pralnega praška in mehčalcev.

Vir: Vatican Radio / Radio Vatikan
Foto: VR

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh