Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Dobri diplomati so pošteni, dosledni in človečni'

Objava: 14. 06. 2011 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Dobri diplomati so pošteni, dosledni in človečni'

Po mnenju Benedikta XVI. se morajo vatikanski diplomati med seboj v prvi vrsti razumeti kot duhovniki in škofje.

Dobrega diplomata po mnenju papeža Benedikta XVI. odlikujejo poštenost, doslednost in človečnost. Pogosto napačno domnevamo, da je za ta poklic potrebna pretkanost, kar pa prej predstavlja izrojenost diplomatske dejavnosti, je papež dejal v svojem nagovoru članom in predstojnikom Papeške cerkvene akademije ter njihovim učencem, torej bodočim diplomatom Svetega sedeža, ki jih je tradicionalno sprejel minuli petek.

Diplomati si morajo nenehno prizadevati za krepitev mirnih in solidarnih odnosov med narodi. Vse časti, ki jih je odposlanec običajno deležen, so v resnici izražene tistemu, ki ga predstavlja, in sporočilu, kakršnega posreduje. Diplomat mora besede podajati na verodostojen in obenem učinkovit način, in kolikor je le mogoče spoštljiv do občutljivosti in mnenja svojega sogovornika.

Sveti oče je obenem poudaril, da je vloga diplomatskih predstavnikov Svetega sedeža še nekoliko bolj posebna. Vatikanski diplomati so duhovniki in škofje, torej ljudje, ki so že izbrali, da bodo živeli v službi Besede, ki ni njihova. To so služabniki Božje besede in jim je tako kot vsakemu drugemu duhovniku zaupano poslanstvo, ki ga ne morejo izvrševati le v omejenem času, pač pa se od njih zahteva, da so s svojim celotnim življenjem odmev sporočila, ki jim je zaupano, sporočila evangelija.

K temelju te duhovniške istovetnosti, ki mora biti jasna in globoko živeta, se nato doda posebno nalogo nosilca papeževe besede krajevnim Cerkvam, državam in mednarodnim organizacijam. Pri opravljanju tako občutljivega poslanstva je seveda nujna skrb za osebno duhovno življenje, udejanjanje človeških kreposti in oblikovanje zanesljive omike, saj te razsežnosti omogočajo ohranjati globoko notranje ravnovesje, ki vatikanskim diplomatom pomaga pri njihovem delu.

Papeška cerkvena akademija je bila ustanovljena leta 1701, v času dveletnega študija pa se duhovniki pripravljajo na svojo vlogo bodočega diplomatskega predstavnika Svetega sedeža. Poudarki študijskega programa so narodno pravo, zgodovina diplomacije in tuji jeziki. V letniku je praviloma okoli deset kandidatov.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh