Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobitnica oskarja osvetljuje Alzheimerja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 03. 2015 / 07:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobitnica oskarja osvetljuje Alzheimerja

Dobitnica oskarja osvetljuje Alzheimerja

Julianne Moore je nagrado prejela za vlogo ženske, pri kateri zdravniki ugotovijo zgodnjo stopnjo Alzheimerjeve bolezni.

Na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu konec letošnjega februarja je nagrado za najboljšo žensko vlogo v filmu Still Alice (Še vedno Alice) prejela ameriška igralka Julianne Moore za upodobitev ženske, pri kateri zdravniki ugotovijo zgodnjo stopnjo Alzheimerjeve bolezni.



Ob prevzemu nagrade je Moorova povedala, kako film osvetljuje pogled na omenjeno bolezen: »Ljudje z Alzheimerjem si zaslužijo, da jih opazimo.« Njeno občuteno upodobitev so pohvalili tako kritiki kot tudi ljudje, ki jih je bolezen že prizadela.

Dobrodelna organizacija Alzheimer’s Research UK iz Velike Britanije se ukvarja s preprečevanjem, z vzroki, zdravljenjem in iskanjem zdravil za demenco. Kot pojasnjujejo predstavniki organizacije, se bolezen razvije, ko se v možganih pričneta tvoriti proteina amiloid in tau, ki posledično povzročata prenehanje pravilnega delovanja in medsebojne komunikacije živčnih celic. Med zgodnje simptome Alzheimerjeve bolezni sodijo izguba spomina, dezorientiranost v času in prostoru ter težave z govorom.

Tim Parry, vodja omenjene človekoljubne organizacije, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da je Alzeimerjeve bolezen še vedno zelo malo poznana.

»Zdi se mi, da ljudje Alzheimerjevo bolezen na splošno še vedno povezujejo z ostarelimi, z ljudmi, ki so starejši od 65 let. Res lahko rečemo, da večina Alzheimerjevih bolnikov presega to starost, toda okoli 40.000 ljudi zgolj v Veliki Britaniji trpi zaradi zgodnjih znakov demence in vsi ti ljudje so mlajši od 65 let. Lik, ki ga v filmu Still Alice upodablja Julianne Moore, pa je v zgodnjih petdesetih letih.«

Parry je še pojasnil, da je na področju preprečevanja in zdravljenja »veliko raziskav, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri zniževanju tveganja za razvoj bolezni v kasnejših letih; zdaj torej že vemo, da zdrava prehrana in bolj zdravo srce ter redna telesna vadba izvrstno kljubujejo razvoju Alzheimerjeve bolezni«.

Vir: Radio Vatican
Foto: RV / Reuters

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh