Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Do zlorab ne prihaja zgolj v katoliški Cerkvi'

Objava: 31. 03. 2010 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Do zlorab ne prihaja zgolj v katoliški Cerkvi'

Evangeličanska škofinja je prepričana, da se zlorabe dogajajo tudi v drugih verskih skupnostih, v družinah in na elitnih šolah

Evangeličanska škofinja iz Hamburga, Maria Jepsen, svari pred pretiranim osredotočanjem na katoliško Cerkev na področju spolnih zlorab. Kot je minuli teden povedala na neki okrogli mizi v Hamburgu, je to, kar se dogaja v katoliški Cerkvi, sicer resnično hudo, vendar je potrebno povedati, da se podobne stvari dogajajo tudi v drugih verskih skupnostih, tudi v evangeličanski Cerkvi, pa v družinah in na elitnih šolah.

Jepsnova je izrazila upanje, da 'nam bodo trenutne razprave prinesle ustrezno mero zdravega razuma, da se bomo odslej učinkoviteje spopadali s primeri zlorab in predvsem, da bomo zlorabe pravočasno prijavili'. Škofinja je predlagala, naj bi v evangeličanski Cerkvi vpeljali položaj ombudsmana, ki bi zagovarjal žrtve spolnih zlorab. Kot enega izmed vzrokov za toliko zamolčanih primerov Jepsnova navaja tudi dejstvo, 'da ljudi pogosto nihče ne nauči, da se lahko o spolnosti odprto pogovarjajo'. Zato je po njenjem mnenju izredno pomembno, da razvijemo nezapleten odnos do spolnosti, 'da spolnost prepoznamo kot Božji dar'.

Augsburški katoliški škof Walter Mixa pa je v luči trenutnega dogajanja v katoliški Cerkvi izrazil skrb za vse žrtve zlorab, ki bodo morale ponovno pridobiti zaupanje v Cerkev kot ustanovo. Škof Mixa je poudaril, da njegova škofija tesno sodeluje z državnim tožilstvom in da si skupaj prizadevajo za razjasnitev vseh prijavljenih primerov.

Po škofovem mnenju bi morala Cerkev 'v položaju, ki resnično teži slehernega kristjana, resno prevzeti nase svoj del odgovornosti'. S tem bi precej pripomogla tudi k temu, da bi ponovno zrasla dovzetnost za pravice in dostojanstvo otrok na vseh področjih družbe.

Papeževo pastirsko pismo irskim katoličanom je škof Mixa ocenil kot jasno smernico za celotno Cerkev. Vsem, ki so kdajkoli doživeli spolno zlorabo, 'ne zadošča zgolj, da jim prisluhnemo, se opravičimo in prosimo odpuščanja; popolnoma nesprejemljiva dejanja morajo biti dokončno pojasnjena, njihovi storilci pa pravično kaznovani'.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh