Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Dnevi velikega trpljenja za Benedikta XVI. in Cerkev«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Dnevi velikega trpljenja za Benedikta XVI. in Cerkev«
Benedikt XVI. je vedno želel vprašanje pedofilije v Katoliški cerkvi obravnavati na odločen način, je prepričan kardinal Filoni. FOTO: Vatican Media

»Dnevi velikega trpljenja za Benedikta XVI. in Cerkev«

Italijanski kardinal Fernando Filoni je izpostavil »visoko moralno in intelektualno iskrenost« upokojenega papeža Benedikta XVI. (2005-2013).

V prispevku za vatikanski časnik L’Osservatore Romano 75-letni kardinal piše o »dnevih velikega trpljenja za Benedikta XVI. in za Cerkev«. Kardinal Filoni, nekdanji visoki sodelavec v vatikanskem državnem tajništvu, v zapisu poroča, kako mu je bilo med njegovim delovanjem v Vatikanu »vedno jasno, da želi Benedikt XVI. vprašanje pedofilije v Katoliški cerkvi obravnavati na odločen način«.

Danes ne primanjkuje ljudi, ki se vznemirjajo nad ravnanjem upokojenega papeža. »To naj mirno počnejo, toda pričam lahko, kako res nikoli nisem doživel, da bi kaj prikril ali to poskusil storiti«.

Kardinal Fernando Filoni. FOTO: Vatican Media

»Opazno sočutje do žrtev«

Benedikt se je vedno odlikoval po »opaznem sočutju do žrtev«. Pri srečanjih s prizadetimi zaradi spolnih zlorab na svojih apostolskih potovanjih je bil vedno pozoren do tega, da je bila »zaščitena istovetnost žrtev, do katerih je občutil veliko spoštovanje«, zaradi česar na teh srečanjih nikoli niso bile navzoče televizijske kamere.

Papežu je bilo na teh srečanjih, ki se jih je pogosto udeležil tudi kardinal Filoni, pomembno, »da to ni bila zgolj nekakšna avdienca, temveč resnično molitveno srečanje«, da je torej vedno zagotovil tudi duhovno razsežnost dogodka. Benedikt je ob teh priložnostih »pokazal ponižnost cerkvenega dostojanstvenika, ki si nikoli ni mogel niti predstavljati, da se lahko zgodijo tako strašljiva dejanja«. Kardinal Filoni je upokojenega papeža doživljal kot »pastirja in zvestega obdelovalca vinograda«.

Benedikt XVI. je ob srečanjih z žrtvami spolnih zlorab vedno pokazal ponižnost cerkvenega dostojanstvenika, ki si nikoli ni mogel niti predstavljati, da se lahko zgodijo tako strašljiva dejanja.

»Pri vsakem od teh srečanj je bilo resnično občutiti človeškost in duhovnost trenutka. Brate in sestre, ki so bili navadno globoko ganjeni, je zaupal Gospodovemu varstvu; vedno je izrekel prošnjo za odpuščanje s strani celotne Cerkve in žrtvam zagotovil, da bo usmiljenje povezano s pravičnostjo. To je nato udejanjil s številnimi novimi pravili in ukrepi. To je Benedikt XVI., kakršnega sem doživljal iz neposredne bližine.«

Kardinal Filoni, nekdanji papeški nuncij, med drugim tdui v Iraku, je bil leta 2007 imenovan za namestnika v vatikanskem državnem tajništvu. Leta 2011 ga je Benedikt XVI. imenoval za prefekta Kongregacije za misijone. Danes je Filoni upokojen, vendar še vedno opravlja funkcijo velikega mojstra vitezov Božjega groba.

Joseph Ratzinger na Radiu Vatikan (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Tudi nemški škof Oster v bran Benediktu

Oglasil se je tudi passauski škof Stefan Oster, ki je na svoji spletni strani prav tako stopil v bran upokojenemu papežu. Izrazil je ostro kritiko medijskega odnosa do Benedikta XVI.: »Seveda vidim določene napake, vidim pa tudi ostarelega človeka in vse njegove življenjske dosežke (tudi na področju notranjega cerkvenega boja proti spolnim zlorabam mladoletnih) in moje visoko spoštovanje do tega človeka, ki temelji na dejstvih, ostaja nespremenjeno.«

Če smo nekemu človeku tudi osebno naklonjeni in vidimo, da je prišlo do napake, za katero je odgovoren – ali bomo na njem javno lomili kopja?

Mediji so iz münchenskega poročila o spolnih zlorabah naredili »veliko novico«, škof Oster pa to komentira z besedami: »Če smo nekemu človeku tudi osebno naklonjeni in vidimo, da je prišlo do napake, za katero je odgovoren – ali bomo na njem javno lomili kopja? Kar zdaj počnejo številni predstavniki notranje- in tudi zunanjecerkvene javnosti?« Škof Oster nikakor nima občutka, da je Benedikt poskusil prikriti zlorabe.

Kupi v trgovini

Benedikt XVI., Zadnji pogovori
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh