Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški pedagogi: Je legalizacija konoplje vse, kar zmoremo dati mladim?

Za vas piše:
J. P.
Objava: 13. 05. 2024 / 10:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2024 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliški pedagogi: Je legalizacija konoplje vse, kar zmoremo dati mladim?
Katoliški pedagogi: Če želimo ohraniti zdravo in ustvarjalno družbo, varno okolje in kakovostne medsebojne odnose, potrebujemo zdrave, delavne, spoštljive in odgovorne ljudi. FOTO: Shutterstock

Katoliški pedagogi: Je legalizacija konoplje vse, kar zmoremo dati mladim?

Še manj kot mesec dni nas loči od referendumske nedelje (9. junija 2024), na kateri bo eno od treh referendumskih vprašanj tudi o legalizaciji uporabe konoplje.

Referendumska kampanja se je začela natanko mesec dni pred referendumi, torej v četrtek, 9. maja, in takoj so se vanjo vključili tudi v Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) z izjavo za javnosti »Legalizacija konoplje – je to vse, kar zmoremo dati mladim?«. V njej spodbujajo udeležbo na referendumu, na katerem »pokažimo, da smo v Sloveniji proti legalizacije uporabe konoplje, saj si tu želimo zlasti zdravih, treznih in ustvarjalnih ljudi, ki živijo polno, osmišljeno življenje«.

Referendumsko vprašanje sploh ne bi bilo potrebno

Kot poudarjajo katoliški pedagogi, vprašanje med mladimi zbuja veliko interesa in je zato pričakovati njihov povečan obisk na voliščih, vsi volivci pa bi se morali zavedati, da bo od te odločitve odvisna tudi kakovost in prihodnost življenja v Sloveniji. Hkrati opozarjajo, da referendumsko vprašanje sploh ne bi bilo potrebno, če bi vlada prisluhnila strokovnjakom; zdravniška stroka je namreč enotna, da je legalizacija konoplje škodljiva.

Posledice na posameznikih, v šolah, družinah, okolju in družbi

»Na aprilskem strokovnem posvetu Sekcije za klinično toksikologijo Slovenskega zdravniškega društva o konoplji ali marihuani so našteli veliko dejstev o posledicah nenadzorovane uporabe konoplje. V državah, v katerih je uporaba konoplje že legalna, ugotavljajo zaskrbljujoča dejstva. Povečalo se je število mladih in odraslih uživalcev. Posledice zlorabe se odražajo na posameznikih, v šolah, družinah, v okolju in družbi kot celoti,« svarijo v DKPS.

Naloga in odgovornost odraslih

Izpostavljajo še medijske oglase za svobodno odločanje posameznika, ali bo uporabljal konopljo ali ne, toda ta svoboda lahko po njihovem postane jeklena kletka, v kateri se v želji po rešitvi težav zakopljemo še globlje. Svoboda je velika odgovornost do sebe, drugih in okolja, otroci in mladi pa te presoje še niso sposobni in se ne zavedajo posledic; to nalogo in odgovornost imamo odrasli, podčrtavajo katoliški pedagogi.

Zmanjšane kognitivne sposobnosti, delavnost, pozornost in aktivnost

»Uporaba konoplje celostno vpliva na posameznika, škodljivo na njegovo telesno, duševno in duhovno raven. Že občasna uporaba pri mladih lahko poškoduje možgane – poškodbe so zlasti na področju, ki je povezano s čustvovanjem in motivacijo. Škodljivo vpliva na srce in ožilje, reakcijske sposobnosti, povzroča dehidracijo, slabost, vrtoglavico. Zmanjšane so kognitivne sposobnosti, delavnost, pozornost in aktivnost,« svarijo v DKPS.

Težave v socialnih stikih

In nadaljujejo: zmanjša se motivacija za doseganje ciljev, za uresničenje osebnostnega potenciala, občutek odgovornosti in empatije; težave nastajajo v socialnih stikih, v odnosu do sebe, do drugih, do dela in, nenazadnje, v pomanjkanju smisla in veselja do življenja. Ob uživanju droge se poveča tveganje za zasvojenost in za vrsto duševnih motenj, denimo depresijo, tesnobo ali hiperaktivnost, pojasnjujejo katoliški pedagogi.

Več kršitev zakonov

Toda, dodajajo, negativne posledice uporabe konoplje bomo čutili tudi kot družba: čut odgovornosti posameznikov bo manjši, prav tako njihova ustvarjalnost, znanje, sposobnost sodelovanja in timskega dela, intelektualna in čustvena moč, duševno in telesno zdravje ljudi. Prepričani so, da se bo povečalo število kršitev zakonov, kar vse skupaj ustvarja kaos. Omamljeni ljudje ne morejo trezno razmišljati in biti odgovorni do sebe, drugih in okolja.

Če mlade spoštujemo in jih imamo radi, jim ne bomo ponujali drog

»Odrasli smo otrokom in mladim dolžni zagotoviti zdravo, varno in spoštljivo okolje, v katerem bodo lahko razvili vse svoje potenciale in ustvarjali napredno človeško družbo. Pokazati jim moramo lepoto življenja, narave, odnosov, edinstvenost in dostojanstvo vsakega posameznika, veselje do življenja in ustvarjanja. Pokazati jim moramo načine soočanja s težavami. To zmoremo samo trezni. Če mlade spoštujemo in jih imamo radi, jim ne bomo ponujali drog ali jim lajšali dostopa do njih.«

Resno vprašanje o naši skupni prihodnosti

V DKPS izpostavljajo, da je pred nami resno vprašanje o naši skupni prihodnosti, in če želimo ohraniti zdravo in ustvarjalno družbo, varno okolje in kakovostne medsebojne odnose, potrebujemo zdrave, delavne, spoštljive in odgovorne ljudi, za kar smo dolžni srbeti starši, učitelji, vzgojitelji in starši nasploh, izjemno vlogo pa imajo mediji in politika. Katoliški pedagogi tudi zato spodbujajo udeležbo na referendumu.

Nalaganje
Nazaj na vrh