Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dimitrij Rupel zapušča mesto direktorja Javne agencije za knjigo

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 10. 2022 / 12:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dimitrij Rupel zapušča mesto direktorja Javne agencije za knjigo
Razloge za odhod in aktualne razmere je Rupel podrobno obrazložil v odprtem pismu. FOTO: Twitter

Dimitrij Rupel zapušča mesto direktorja Javne agencije za knjigo

Pisatelj in dolgoletni politik se ne želi iti igre kulturne ministrice, ki bi ljudi odstavljala zgolj zato, ker niso naši.

Direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel je danes ministrici za kulturo Asti Vrečko podal odstopno izjavo. To je pospremil z več strani dolgim odprtim pismom, v katerem je zanikal, da bi imeli pri izvedbi projekta predstavitve Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu kakršne koli težave.

Kot je ob svojem imenovanju lani spomladi poudaril Rupel, ga je funkcija direktorja JAK zanimala predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, kar po njegovem mnenju predstavlja velik potencial za širšo mednarodno promocijo Slovenije.

Odhajam sam

Ministrica je v nedavnem intervjuju za STA prejšnjo vlado obtožila, da je na področju kulture naredila vrsto nestrokovnosti, med katere šteje tudi Ruplovo imenovanje, saj naj bi bil imenovan brez potrebnih strokovnih meril. Poleg tega naj bi projekt priprave na knjižni sejem po njenem mnenju tudi močno zamujal.

Nalogo kuratorja slovenskega programa na knjižnem sejmu v Frankfurtu trenutno opravlja Miha Kovač (oče aktivistke Nike Kovač), na katerega delo Vrečkova nima pripomb. Zanimivo je, da tega na agencijo pripeljal prav Rupel in da sta po njegovih besedah sodelovala korektno. Prav tako naj v projektu ne bi bilo nobenih zamud:

"Očitki o zamudah ne temeljijo na dejstvih: JAK se pripravlja na gostovanje v Frankfurtu na podlagi koledarja, ki so ga predlagali Nemci in pri nobeni točki ne zaostaja. Treba je tudi vedeti, da so druge države za ključne priprave porabile manj kot leto dni, Gruzija osem mesecev, kar pomeni, da bi lahko uspeli v Frankfurtu tudi, ko bi začeli priprave šele danes. Mi smo začeli prej zato, ker imamo na voljo manj ljudi. Do tega trenutka smo bili uspešni; če se bo uresničeval začrtani program, je mogoče na uspešnost računati tudi v prihodnje. Seveda bi bilo spreminjanje ali neizvajanje programa v tem trenutku tvegano, vendar ni nemogoče; kdor se ga bo lotil, bo sam nosil vse posledice za kakovost slovenskega častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu," je obil glede morebitnih zamud jasen Rupel.

Nepravilnosti na vodenja agencije ministrstvo sedaj išče s posebno revizijo. Toda Ruplu je bilo po objavi intervjuja jasno, da bi se ga rada nova ekipa na ministrstvu za kulturo čim prej znebila, in to predvsem zaradi svojih ideoloških predsodkov. Zato se ji je odločil projekt svoje zamenjave čim bolj olajšati in z mesta direktorja odšel sam.

Nalaganje
Nazaj na vrh