Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dijaki začenjajo maturo z esejem, pred učenci nacionalno preverjanje znanja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 05. 2023 / 07:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dijaki začenjajo maturo z esejem, pred učenci nacionalno preverjanje znanja
Pred dijaki in nekaterimi učenci so nekoliko bolj stresni dnevi. FOTO: Tatjana Splichal

Dijaki začenjajo maturo z esejem, pred učenci nacionalno preverjanje znanja

Za dijake zaključnih letnikov se z današnjim esejem iz maternega jezika začenja splošna matura, medtem ko bodo učenci 6. in 9. razredov začeli nacionalno preverjanje znanja (NPZ), danes iz slovenščine.

Več kot 43.500 učencev 6. in 9. razredov osnovne šole začenja nacionalno preverjanje znanja (NPZ), s katerim preverjajo njihovo znanje pri treh predmetih. Z esejem iz maternega jezika pa bo danes k splošni maturi pristopilo 6551 kandidatov.

170 več kandidatov kot lani

Splošna matura letos poteka na 83 šolah, prvič pa bo k njej pristopilo 6275 kandidatov, kar je 170 več kot lani, navaja STA. Uvod v maturo vedno predstavlja pisanje eseja. Letošnji tematski sklop Ženska na odru sveta za esej pri slovenščini obsega besedila Antigona antičnega trageda Sofokleja, Antigona Dominika Smoleta, Nora (Hiša lutk) Henrika Ibsena in Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma. Drugi del pisnega izpita iz maternega jezika bodo dijaki pisali 29. maja.

K splošni maturi bo letos prvič pristopilo 6275 kandidatov.

Sledijo preizkusi iz tujih jezikov, matematike in izbirnih predmetov

Med 27. majem in 13. junijem bodo potekali pisni izpiti. Znanje iz matematike bodo dijaki preverjali 3. junija, med 30. majem in 14. junijem pa bodo na vrsti pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo med 12. in 21. junijem.

Rezultati 10. julija

Kako uspešni bodo na letošnjem spomladanskem izpitnem roku splošne mature, bodo kandidati izvedeli v ponedeljek, 10. julija. Na spomladanskem roku je splošno maturo v minulih letih uspešno opravilo med 84 in 87 odstotkov prijavljenih kandidatov, letno pa med 86 in 89 odstotkov.

Osnovnošolci začenjajo s slovenščino

Nacionalno preverjanje znanja letos čaka 22.341 šestošolcev na 493 šolah in 21.251 devetošolcev na 484 šolah. Danes šestošolci in devetošolci pišejo preizkus iz slovenščine, v ponedeljek pa iz matematike. 10. maja bodo učenci 6. razreda pisali test tujega jezika, učenci 9. razreda pa preverjanje iz tretjega predmeta. Za letos je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje določilo, da bodo tretji predmeti fizika, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura in etika ter prvi tuj jezik.

Rezultati NPZ 15. junija

K letošnjemu preverjanju znanja se je prijavilo tudi 2463 šestošolcev in 2470 devetošolcev s posebnimi potrebami. Razdelitev obvestil o dosežkih NPZ za učence 9. razreda bo 15. junija, za učence 6. razreda pa 23. junija.

Nalaganje
Nazaj na vrh