Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deževno obdobje na Sumatri otežuje razmere na potresnem območju

Objava: 06. 10. 2009 / 19:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Deževno obdobje na Sumatri otežuje razmere na potresnem območju

Prizadeti najbolj potrebujejo šotore, orodje in higienske pripomočke

Deževno obdobje otežuje razmere na potresnem območju Sumatre, poročajo pri avstrijski Karitas. Prebivalci predelov severno od Padanga imajo še vedno strah pred novimi potresnimi sunki, zato noči preživljajo v tesnih zasilnih bivališčih na prostem.

Številne zgradbe so poškodovane ali uničene. Ljudje se nočejo zadrževati v zaprtih prostorih, obenem pa se bojijo za zdravje svojih otrok. Otroke in ostarele namreč ogrožajo gripa in druga infekcijska obolenja. Nenehno dežuje in noči so razmeroma hladne, še poročajo sodelavci avstrijske Karitas, ki so minuli konec tedna prispeli na Sumatro. Njihovo delovno območje obsega predele, ki so od Padanga oddaljeni okoli dve in pol uri vožnje. Gre za triindvajset krajev, združenih v dve večji skupnosti, na območju pa živi okoli pet tisoč družin.

Prva začasna zatočišča so že postavili, v prihodnjih dneh pa pričakujejo še sedemsto šotorov. Ljudje najbolj potrebujejo šotore in orodje, s katerim si bodo lahko sami uredili bivališča, najpomembnejši pa so pripomočki za osebno higieno. Ceste in vasi so zaenkrat v zadovoljivem stanju in na razpolago je dovolj vozil. Pomočniki pa občutijo pomanjkanje goriva, saj se na bencinskih črpalkah nabirajo dolge vrste in potrebnega je veliko potrpljenja.

Območja, na katerih delujejo dobrodelne organizacije, odreja indonezijska vlada s pomočjo organizacije Združenih narodov. Po besedah pripadnikov avstrijske Karitas je to odlična ureditev, saj imajo redna srečanja, na katerih določijo, kdo bo kje priskočil na pomoč. Sicer pa so prostovoljci pretreseni nad prizori, ki se jim ponujajo ob vožnjah skozi vasi na področju Padanga, saj so se v številnih predelih bivališča domačinov sesula kot hišice iz kart. Videti je le še ruševine in podrte strehe.

Kljub temu pa je bilo po besedah avstrijskih prostovoljcev prizaneseno vsaj ljudem, saj je potres po vaseh zahteval razmeroma malo smrtnih žrtev. Večina ljudi je bila namreč v času potresa zunaj. Vendar se prebivalci vasi počutijo precej osamljene. Hvaležni so za vsako pomoč, saj je država najprej ponudila roko težje prizadetim mestnim predelom. Tudi v vaseh potrebujejo predvsem šotore in orodje.

Na najhuje prizadetem področju okoli Pariamana naj bi bilo pod ruševinami pokopanih še veliko žrtev, saj se je tam zrušilo preko 10.000 domov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh