Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset zapovedi ali pota svobode

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 02. 04. 2020 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2020 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deset zapovedi ali pota svobode

Deset zapovedi ali pota svobode

Hrana, ki je padla z neba, Bog je vklesal deset zapovedi, a učna ura odgovornosti ni nikoli lahka.
O hrani, ki je padla z neba, in o desetih besedah na gori, ki se je tresla in ovijala v dim. Pa tudi o težavni učni uri odgovornosti. O tem govori 16. poglavje v knjigi Ilustrirano Sveto pismo. Deset božjih zapovedi moramo vključiti v svoje vsakodnevno življenje, upoštevati pa je treba še marsikatero drugo zapoved. A ne bomo vas strašili, ampak vas spomnili, da nobena pot v osvoboditev ni lahka. Takšna ne bo niti vrnitev v življenje, ko bo karantena dokončno odpravljena.

Zapovedi in prepovedi so postale tako del vsakdana, da se že bojimo, kako pravilno ravnati vsak dan. Ali grem lahko na sprehod brez psa? Ali moram ob prehladu klicati zdravnika? Ali si moram pogosteje umivati roke tudi, če ves dan nisem zapustil svojega doma?

Prepovedi običajno niso namenjene strašenju, grožnja s kaznijo pa gotovo je. Bog Mojzesu ni dal table s prepovedmi in kaznimi, temveč z zapovedmi, po katerih lahko vsi skupaj kot družba lepše živimo. Kljub temu pa odgovornost od nas zahteva, da se zavedamo tudi posledic svojih dejanj.

Teh so se prav kmalu začeli zavedati tudi ljudje, ki so zbežali iz egiptovskega suženjstva. Ni bilo lahko oditi, a najtežje preizkušnje so jih čakale na poti.



Raje bi bili sužnji, kot da umrejo v puščavi. Sanjajo o hrani, ki so jo jedli v Egiptu, izgubljajo zaupanje v Mojzesa, ta pa jih miri in obljublja, da jih Bog ne bo zapustil. In res jih ni. Dal jim je vodo in hrano, prek Mojzesa jih je vodil po neprijazni puščavi.



Mojzes je čutil veliko breme. Ljudi, ki mu ne zaupajo in ga celo hočejo kamenjati, mora varno pripeljati v obljubljeno deželo.



Ljudi prosi, naj tudi sami postanejo odgovorni in ne čakajo, da jim drugi vse pripravijo. Naj začnejo aktivno reševati sprotne težave in se umakne na goro.

Gora se ovije v dim in strese. Mojzes stoji na njej, ljudstvo ga čaka spodaj. Bog pokliče v noč in v oblake: "Sami ste videli, kaj sem storil za vas. Osvobodil sem vas in na orlovih krilih prenesel, da ste prišli do mene. Če me boste poslušali, če boste čuvali mojo zavezo, boste moj zaklad."

Ljubezen do ljudi, ne škodovanje

Podari jim deset božjih zapovedi, ki jih učijo verovati v Boga, imeti rad svojega bližnjega in spoštovati njegovo življenje in lastnino. Uči jih, kako živeti v miru in ne škodovati drugemu. Zapovedi, na katere ne smemo pozabiti nikoli, še posebej ne v teh težkih časih. Pazite nase in na svoje bližnje, ne vznemirjajte se zaradi dejanj in besed drugih. Opustite ovajanje, raje svetujte in prijazno opominjajte. Pot v ponovno svobodo zahteva zaupanje, ljubezen in spoštovanje.

Do takrat pa lahko tudi rišete. Izberite si svetopisemsko zgodbo, jo na kratko opišite in ilustrirajte odlomke, ki vas navdihujejo, kot sta to storila Frédéric Boyer in Serge Bloch v knjigi Ilustrirano Sveto pismo, ki je bila na Slovenskem knjižnem sejmu nagrajena z nagado zlata hruška. Naročite jo tule.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh