Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset besed, zaveza za življenje

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 06. 2018 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2018 / 06:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deset besed, zaveza za življenje

Deset besed, zaveza za življenje

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval z novo vrsto katehez o desetih Božjih zapovedih.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval z novo vrsto katehez o desetih Božjih zapovedih. Tema druge kateheze je bila »deset besed«.

Deset zapovedi v Svetem pismu ne stojijo same zase, je pojasnil Frančišek, ampak so del odnosa, zaveze med Bogom in njegovim ljudstvom. Zato jih Sveto pismo imenuje dekalog ali deset besed. Zapoved je namreč zgolj sporočilo in ne zahteva besednega odziva, beseda pa je bistveno sredstvo odnosa kot dialoga. Bog na ta način govori s svojim ljudtsvom, želi si »dialoga iz ljubezni«.

Že od samega začetka, od padca v greh v Prvi Mojzesovi knjigi, je človek na tem razpotju: ali mi Bog nalaga stvari ali skrbi zame? So njegove zapovedi samo zakon ali pa vsebujejo besedo, s katero skrbi zame? Je Bog gospodar ali Oče, smo mi njegovi podložniki ali otroci?

Ta sprememba v nas in zunaj nas je nenehno navzoča, ves čas moramo izbirati med miselnostjo sužnjev in miselnostjo otrok. Ukaz prihaja od gospodarja, beseda pa prihaja od Očeta. Sveti Duh je »Duh otrok, Jezusov Duh. Duh sužnjev pa ne zna drugače kot zakone sprejeti na zatiralski način z dvema nasprotnima si rezultatoma: ali življenje, ki je sestavljeno iz dolžnosti in obveznosti, ali pa nasilno držo zavračanja. Celotno krščanstvo je prehod od črke zakona k Duhu, ki daje življenje (glej 2 Kor 3,6-17).

Vir: kath.net / RV
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh