Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delta bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 07. 2021 / 14:25
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Delta bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2
Pri omejitvi in širjenju okužb je ključen dejavnik cepljenje, izpostavljajo strokovnjaki. FOTO: splet/arhiv Družine

Delta bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2

Številne različice virusa SARS-CoV-2 se zelo hitro širijo po vsem svetu, določene med njimi so skrb vzbujajoče in zahtevajo takojšen odziv ter ustrezno ukrepanje, poudarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Verjetnost širjenja med mladimi in necepljenimi

Kot pravijo strokovnjaki, je na podlagi do sedaj pridobljenih podatkov različica Delta še bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2. Prve ocene s strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta 2021 predstavljala 90 % vseh okužb z virusom SARS-CoV-2 na območju EU. Velika verjetnost je, da se bo širila predvsem med mladimi in tistimi, ki še niso bili cepljeni.

Slaba in dobra plat 

»Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da različica Delta lahko okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu-19, pri katerih se cepljenje opravi z dvema odmerkoma. Spodbudno pa je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Po trenutno dostopnih podatkih različica Delta prav tako ne povzroča porasta števila ponovnih okužb pri tistih posameznikih, ki so okužbo s SARS-CoV-2 že preboleli,« pravijo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Strokovnjaki še naprej opozarjajo na doslednost pri spoštovanju ukrepov. FOTO: Ivo Žajdela

Spoštovanje ukrepov ključno

Še vedno je precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek bolezni covid-19, zato strokovnjaki še naprej poudarjajo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh