Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Delavci v iskanju socialne pravičnosti«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 02. 2018 / 14:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2018 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Delavci v iskanju socialne pravičnosti«

20. februar je svetovni dan socialne pravičnosti.

Večina migracij je danes posredno ali neposredno povezana z iskanjem dostojnih priložnosti za delo. Tudi če zaposlitev ni primarni vzrok, pa se običajno pojavi v določeni fazi migracijskega procesa. Po zadnjih ocenah je na svetu okoli 258 milijonov mednarodnih migrantov, od tega približno 150 milijonov migrantskih delavcev. Med temi je 56 % moških in 44 % žensk. Migrantski delavci predstavljajo 4,4 % vseh delavcev, po svetu pa je višji odstotek zaposlenih med migranti (73 %) kot med nemigranti (64 %).



Iskanje družbene pravičnosti že od nekdaj predstavlja cilj migrantskih delavcev, ki so pogosto izpostavljeni izkoriščanju tako v svojih izvornih kot tudi prehodnih in ciljnih državah. Pomanjkanje socialne pravičnosti, posebej za migrantske delavce s podpovprečnim plačilom, vključuje tveganje, da bodo obtičali v nizko plačani zaposlitvi in slabih delovnih pogojih, pogosto v nedržavnem gospodarstvu; da bodo izpostavljeni kršenju delavskih in človekovih pravic; tveganju za nevarne pogoje dela in ogroženost zdravja; za otroško delo, obvezanost zaradi dolgov, trgovino z ljudmi in druge pomanjkljivosti v svetu dela.

Izkoriščevalske prakse najemanja delavcev na samem začetku migracijskega procesa še povečujejo izziv zaradi pretirano visokih taks in drugih stroškov, ki jih zaračunajo migrantskim delavcem. Dela, ki so na voljo v ciljnih državah, pogosto zahtevajo zelo različne sposobnosti posameznika; zaradi iskanja dostojnega dela so ločene številne družine; pomanjkanje socialne varnosti pa ravno tako prispeva k socialnim in ekonomskim stroškom migracije.

Kljub izzivom, s katerimi se soočajo migrantski delavci na trgu dela, pa obstajajo trdni dokazi za njihov pozitiven prispevek državam gostiteljicam in tamkajšnji družbi. Po zadnjih ocenah so migrantski delavci leta 2015 prispevali 9,4 % svetovnega BDP v vrednosti 6,7 trilijonov ameriških dolarjev. Leta 2017 so domov poslali skoraj 600 milijard ameriških dolarjev v denarnih nakazilih. Dobro urejena delavska migracija prispeva k uravnoteženosti pri nudenju in iskanju dela, pomaga pri razvoju in prenašanju spretnosti na vseh ravneh, prispeva k socialnim zaščitnim sistemom, spodbuja poslovno inovativnost in bogati družbe tako na kulturnem kot na socialnem področju.

Vir: www.un.org
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh