Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

David proti Goljatu

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 04. 2022 / 11:47
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 12:27
David proti Goljatu
Protioklepna raketa. FOTO: Pixabay

David proti Goljatu

O življenju in smrti letos očitno ne bomo razmišljali samo pri obredih velikega tedna, ampak tudi pri vsakodnevnih televizijskih poročilih. V Ukrajini namreč že več kot mesec dni divja vojna, kakršno smo doslej poznali samo iz filmov in zgodovinskih učbenikov.

Ukrajinsko vodstvo nenehno poziva mednarodno skupnost, naj pošlje orožje za obrambo pred napadi ruske vojske. Med najbolj zaželenimi so protioklepne rakete. Za kakšno orožje gre in kako deluje, smo povprašali Borisa Knifica, urednika revije Obramba, ki je specializirana za obrambno-varnostno področje.

Ko so po bojiščih zapeljali prvi tanki, so se jim najprej postavili po robu z močnejšimi puškami. Pozneje so začeli uporabljati protitankovske topove, mine, posebne ročne bombe in ročna protioklepna orožja s kumulativnim izstrelkom. Nemški vojaki so imeli med drugo svetovno vojno za boj proti tankom na voljo panzerfaust, njihovi ameriški nasprotniki pa bazuko. Ta je imela obliko kovinske cevi, v katero je vojak vstavil mino, jo dal na ramo, nameril in sprožil.

Prvi protioklepni izstrelki niso bili vodeni, zato je bil potreben vidni stik med strelcem in ciljem. »Potem so razvili sisteme, pri katerih je operater izstreljeno raketo vodil proti cilju s pomočjo žice v iz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh