Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

David Lapornik kandidat za namestnika predsednika KPK

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 10. 2021 / 13:39
Oznake: Predsednik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2021 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
David Lapornik kandidat za namestnika predsednika KPK
David Lapornik. FOTO: Nebojša Tejić/STA

David Lapornik kandidat za namestnika predsednika KPK

V Predsedniški palači se je kot kandidat za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predstavil David Lapornik. Dosedanji namestnik predsednika KPK je namreč julija odstopil s položaja.

Namestnik predsednika KPK je na to mesto imenovan za dobo petih let, na to funkcijo pa je lahko imenovan dvakrat.

Sprva trije kandidati, na koncu dva

Na poziv predsednika republike za imenovanje na funkcijo namestnika predsednika KPK so prispele tri kandidature. Poleg Davida Lapornika sta kandidaturo oddala še Ivo Holc in Vanja Jus. Ivo Holc je pozneje svojo kandidaturo umaknil. Predsednik države Borut Pahor se je po pogovoru s preostalima kandidatoma odločil, da za svojega kandidata za namestnika predsednika KPK predlaga Davida Lapornika.

David Lapornik je po izobrazbi pravnik, ki trenutno opravlja delo nadzornika svetnika na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Program strnjen v petih točkah

Strategijo delovanje KPK je Lapornik razdelil na pet točk: izboljšati in nadgraditi preventivno funkcijo komisije; izboljšati in okrepiti sodelovanje z drugimi sorodnimi organi; podaja predlogov za izboljšanje zakonodaje na področjih, ki so neposredno vezana na delovanje komisije; razvoj in izobraževanje zaposlenih. Kot zadnjo točko pa je izpostavil skozi posamezne primere izoblikovati jasne okvire pri kršitvi instituta integritete. »Zakonski okvir definicije instituta integritete je precej širok in omogoča široko interpretacijo, kdaj določena oseba ne ravna v skladu z integriteto, ki se od nje pričakuje.«

Predsednik države Borut Pahor naj bi v naslednjem tednu tudi uradno podpisal ukaz o imenovanju Davida Lapornika za namestnika predsednika KPK.

Nalaganje
Nazaj na vrh