Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Datum papeževega potovanja v Mehiko znan 12. decembra?

Objava: 05. 12. 2011 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Datum papeževega potovanja v Mehiko znan 12. decembra?

Papež Benedikt XVI. naj bi prihodnje leto obiskal veličastno stolnico v mehiškem Leonu, datum obiska pa naj bi potrdil pri bogoslužju za latinskoameriške državnike in tamkajšnje cerkvene predstavnike.

Krajevni Cerkvi na Kubi in v Mehiki z nestrpnostjo pričakujeta 12. december, ko naj bi sveti oče napovedal natančen datum svojega obiska obeh dežel spomladi prihodnje leto. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je tovrstne načrte omenjal že med papeževim potovanjem v Benin ob zaključku cerkvenega leta.

Mehiški veleposlanik pri Svetem sedežu Hector Federico Ling-Altamirano je minuli teden za latinskoameriške medije povedal, da bo papeževa maša za latinskoameriške državnike, veleposlanike in tamkajšnje cerkvene predstavnike 12. decembra letos v baziliki sv. Petra priložnost, ko bo sveti oče potrdil svoj obisk omenjenih držav. Bogoslužje na slovesni praznik guadalupske Matere Božje pripravljajo ob dvestoletnici neodvisnosti Latinske Amerike.

Cilj papeževega potovanja v Mehiko naj bi bilo sveto leto, ki so ga letos odprli v stolnici 'Naše Gospe Device del Camino' v mehiškem mestu Leon. Kot je za krajevne medije izjavil nadškof v Leonu, Jose Martin Rabago, naj bi v mesecu dni škofijo obiskala komisija iz Vatikana, ki si bo ogledala prizorišče in pripravila okvirni načrt obiska.

Razlogi za izbiro mesta Leon so predvsem zdravstvene narave. Milijonsko mesto namreč ne leži, tako kot mehiške prestolnica, višje od dveh tisočev metrov nadmorske višine, pač pa nižje. Ozračje v mestu je ugodnejše, saj je manj onesnaženo kot zvezna prestolnica. Zdravniki so štiriinosemdesetletnemu papežu zato odsvetovali, da bi se med obiskom Mehike ustavil v Ciudad de Mexico.

Obisk Mehike je vsekakor na prednostnem seznamu svetega očeta, saj je to druga največja katoliška država na svetu (za Brazilijo, ki jo je Benedikt XVI. že obiskal). Izmed 114 milijonov Mehičanov jih je kar 84% (94 milijonov) katoličanov.

Za prihodnjo pomlad pa je na programu obiskov tudi Kuba, ki jo bp sveti oče najverjetneje združil kar z obiskom Mehike. Ameriška nadškofija v Miamiju na Floridi ob tem računa, da se bo obiska Benedikta XVI. na Kubi udeležilo veliko število Kubancev, ki živijo v izgnanstvu v Združenih državah Amerike. Po besedah miamijskega nadškofa Thomasa Wenskega si številni Kubanci želijo svetega očeta sprejeti v domovini skupaj s svojimi rojaki.

Nadškof je zato pozval oblasti obeh držav, naj preverijo svoje potovalne predpise. Zaradi ameriškega embarga je trenutno potovanje na Kubo tako za Američane kot tudi za Kubance v izgnanstvu mogoče le po številnih birokratskih zapletih.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh