Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Darila, ki (ne) postanejo smeti

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 25. 10. 2024 / 11:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2024 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Darila, ki (ne) postanejo smeti
Najst
Precej bedno pa je, če se ujamemo v past hitrega, impulzivnega nakupovanja stvari, ki v resnici nikoli ne bodo nikomur koristile. FOTO: Freepik

Darila, ki (ne) postanejo smeti

Bliža se čas obdarovanj. Miklavž, božič, novo leto, skriti prijatelji, dobrodelne akcije … marsikdo pa vmes praznuje še rojstni dan ali god. Miklavž za darila seveda poskrbi sam, ob ostalih praznikih pa nemalokrat mrzlično tuhtamo, kaj podariti.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Da smo do drugih pozorni in se jih trudimo razveseliti z darili, je čudovito. Precej bedno pa je, če se ujamemo v past hitrega, impulzivnega nakupovanja prikupnih ali zabavnih stvari, ki so napol zastonj, po drugi strani pa v resnici nikoli ne bodo nikomur koristile. Tako pravzaprav nevede podarjamo (bodoče) smeti!

Tako poceni?!

Ko v spletnih trgovinah, kot so Wish, Shein, AliExpress in Temu, v košarico kopičimo poceni izdelke, se večkrat vprašamo, kako to, da je nekaj lahko tako poceni. Res, kako? Navadno skomignemo in si mislimo: »Dobro za nas!« Ampak hej, mogoče pa ni čisto vseeno … Poleg tega, da je masovna proizvodnja cenejša, navadno manj plačamo predvsem zato, ker tisti, ki tovrstne izdelke izdelujejo, delajo v izjemno slabih razmerah kje v Aziji, njihova plača pa je slabša, kot si sploh lahko predstavljamo. Če nam je za to mar in poskušamo za določeno podjetje izbrskati, kakšni so pogoji dela pri njih, ne pridemo daleč. Konkretnih podatkov seveda ne delijo kar tako, a to še ne pomeni, da moramo biti naivni.

Navadno manj plačamo predvsem zato, ker tisti, ki tovrstne izdelke izdelujejo, delajo v izjemno slabih razmerah.

Drug problem je izjemno nizka kakovost poceni robe. Saj poznaš stari rek, ki pravi: »Malo denarja – malo muzike!« Za manj denarja bomo praviloma dobili slabšo kakovost. Kar poglej, iz česa so stvari narejene. Včasih rečemo, da kaj »smrdi po kitajski robi« in dejansko – marsikateri poceni material je neprijetnega vonja. Če kupuješ oblačila – si res želiš to nositi ves dan? Kaj pa, če pomisliš še, kako so vsi ti (navadno umetni) materiali nastali in kaj se bo z njimi zgodilo, ko izdelke zavržemo? Ni ti ravno prijetno pri srcu, kajne? Poleg tega velja opozoriti na dejstvo, da marsikje namesto originalov dobimo ponaredke. Posebno pri napravicah, kot so sumljivo ugodni računalniki »priznanih znamk«.

Kaj pa pot in varnost?

Tretja pomembna zadeva je prevoz izdelkov do nas. Kot veš, vse te stvari proizvajajo na tisoče kilometrov od naših naslovov, kar pomeni, da okoljske minus točke dobijo še pri onesnaževanju, ki nastane za prevoz izdelkov k nam.

In še nekaj, kar sicer (vsaj na prvi pogled) ni okoljski problem: Če bi vedeli, kaj marsikatera spletna trgovina počne z našimi podatki, ji iz varnostnih razlogov preprosto ne bi želeli zaupati kateregakoli svojega podatka! Glede na kriminalne škandale, v katerih je glavno vlogo že igral npr. Temu, previdnost res ni odveč.

To ni edina možnost

Morda se že sprašuješ, ali bi obdarovanja odslej lahko izpeljal kako drugače. Lahko! :) Ustvarjalnost in domišljija pogosto odtehtata precej evrov, vseeno pa se je treba ob odpovedi absurdno poceni izdelkom odpovedati tudi številu daril, ki jih lahko kupiš za določen znesek. A to ni konec sveta, morda je le dobro, da se z bližnjimi dogovorite, ob katerih priložnostih se obdarujete (ali ni eno dobro darilo na leto boljše od štirih »smeti«?) in kaj je namen vašega obdarovanja.

Bolje eno super darilo kot pet (pod)povprečnih.

Ko je to jasno, lahko začneš razmišljati o kakovostnih darilih, ki pred uporabo ne bodo prepotovala sveta, tisti, ki jih bodo izdelali, pa bodo za svoje delo pošteno plačani (če boš to ti, pa boš zaradi tega pošteno prihranil :)). Marsikaj krasnega lahko nastane že pod tvojimi rokami. Zakaj ne bi bilo darilo užitno? Rojstnodnevna torta, božični piškoti, domača mešanica za čokolino ali puding … Možnosti je ogromno! Lotiš se lahko izdelave mila in drugih uporabnih DIY izdelkov, vedno so dobrodošli tudi darilni kupončki za skupne dogodivščine, najboljši sladoled, požrtvovalne usluge (kaj bi dali, da bi kdo očistil kopalnico namesto nas! :)) in podobno. Če veš, da si obdarovanec želi kaj malo dražjega, se lahko povežete in darilo priskrbite skupaj. Bolje eno super darilo kot pet (pod)povprečnih.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (8/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh