Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danska kraljica redno obiskuje cerkev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 10. 2016 / 09:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danska kraljica redno obiskuje cerkev

Kraljica Margareta v domovini velja za priznano umetnico.

Danska kraljica Margareta II. gre v cerkev vedno, ko je to mogoče, če je le doma na Danskem. »Resnično dobro bogoslužje je tisto, pri katerem so neločljivo povezani evangelij, vsa druga besedila, pridiga in ustrezen izbor pesmi«, je monarhinja dejala minuli konec tedna v pogovoru za danski časnik Kristeligt Dagblad.

Margareta je bila častna gostja med vnovično blagoslovitvijo cerkve v Wittenbergu, kjer naj bi Martin Luther leta 1517 na cerkvenih vratih razobesil svojih 95 tez. Na prošnjo evangeličanske Cerkve v Nemčiji je kraljica, ki v domovini slovi kot priznana umetnica, v Wittenbergu poslikala oltarno ploščo, t.i. antependij.

Na Danskem je Margareta v preteklih desetletjih oblikovala številna mašna oblačila za luteranske škofovske cerkve. Poleg tega monarhinja slovi tudi po svojih risbah in slikah in redno oblikuje kulise predvsem za baletne predstave.

V pogovoru je Margareta poudarila, da se njej osebno najpomembnejše zdi obhajilo. »Če se pri bogoslužju ne veselimo česa drugega, nam še vedno ostane obhajilo«, je dejala danska kraljica. »Ne gre le za košček kruha in požirek vina, to ni zgolj simbol.« Obhajilo je tako skrivnost kot nekaj zelo otipljivega.

Monarhinja je še priznala, kako trdno veruje, da je vesoljni svet ustvaril Bog. Svet ni nastal sam od sebe, ampak je bil ustvarjen. »Zelo dobro vem, da obstajajo ljudje, ki si umišljajo, da tega ne moremo zagotovo reči, če vemo, da je vesolje neskončno. Sama pa mislim, da ko rečemo neskončno, obenem izrečemo, kako mora obstajati nekaj, kar leži za tem.«

Margareta, ki je tudi voditeljica danske državne Cerkve, je v pogovoru iskreno podprla tesno sodelovanje med Cerkvijo in državo. »Ker sta Cerkev in država nekaj skupnega, Cerkev ni nič neobičajnega, ampak kraj, kamor se vedno lahko odpravimo«, je dejala. »Pomembno je, da ni potrebno storiti nič posebnega, če želimo pripadati cerkvenemu občestvu.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh