Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes prvo srečanje kardinalov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 03. 2013 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes prvo srečanje kardinalov

Cerkveni dostojanstveniki se bodo na prvem splošnem zasedanju zbrali v sinodalni dvorani, do izvolitve novega papeža pa naj bi se srečevali vsak dan; Benedikt XVI. v Castel Gandolfu bere in se sprehaja.

Danes se bodo v Vatikanu prvič sestali člani kardinalskega kolegija. Kardinal dekan Angelo Sodano je minuli petek razdelil vabila za t.i. splošno zasedanje, katerega namen je priprava na konklave in vodenje katoliške Cerkve v času izpraznjenega Petrovega sedeža.

Kardinali se morajo do izvolitve novega papeža sestati vsak dan. Po cerkvenem pravu se konklave lahko prične najprej 15. in najkasneje 20. dan po smrti papeža. Benedikt XVI. je tik pred svojim odstopom z objavo dokumenta Motu proprio dopustil možnost, da se volitve ob izpolnjenih siceršnjih pogojih izvedejo tudi predčasno. Vsi kardinali volilci so se splošnih zasedanj dolžni udeležiti, kardinali, starejši od osemdeset let, pa na zasedanjih sodelujejo po lastni izbiri.

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija kardinali danes še ne bodo sprejeli dokončne odločitve o začetku konklava. Na današnjih srečanjih, enem dopoldanskem in enem popoldanskem, bodo pričeli s prvimi razpravami. Potreba po pogovoru je precejšnja, je na prvi tiskovni konferenci po izpraznjenju Petrovega sedeža minuli petek pojasnil p. Lombardi, koliko volilcev se je dejansko že zbralo v Vatikanu, pa bo uradno razvidno po današnjih srečanjih.

Kot je še povedal p. Lombardi, Benedikt XVI. svojo upokojitev zaenkrat 'dobro prenaša'. Po prihodu v Castel Gandolfo se je minuli četrtek sprehodil po posestvu papeške letne rezidence, po večerji pa je prisluhnil še televizijskim poročilom. Upokojeni papež je prvo noč dobro prespal, v petek zgodaj zjutraj pa je v zasebni kapeli daroval sveto mašo.

V svojo potovalko, s katero se je odpravil v Castel Gandolfo, je Benedikt XVI. spravil številne knjige o teologiji, duhovnosti in zgodovini, med njimi tudi dela švicarskega teologa Hansa Ursa von Balthasarja. Poleg tega že nekaj časa ob večerih zaigra tudi na klavir.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh