Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes ponovno o nedeljskem zaprtju trgovin

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2020 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2020 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes ponovno o nedeljskem zaprtju trgovin

Danes ponovno o nedeljskem zaprtju trgovin

Spremembe zakona so v skupni izjavi podprli tudi predstavniki krščanskih cerkva v Sloveniji.

Foto: Tatjana Splichal



Na današnji 20. redni seji državnega zbora bodo poslanci med drugim razpravljali tudi o zakonskem predlogu nedeljskega in prazničnega zaprtja trgovin. Opravili bodo tretje branje predloga novele zakona o trgovini, v kakšni obliki bo zakon sprejet, pa bo znano v torek. Na prejšnjem branju še pred parlamentarnimi počitnicami so se strinjali, da so lahko ob nedeljah odprte prodajalne, v katerih samostojni podjetniki ali pravne osebe delajo sami ob pomoči upokojencev, študentov in dijakov. Predlagatelji pa želijo v zakonsko besedilo vrniti odločbo, da je nedeljsko delo dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oziroma prokuristom. Vloženo je še dopolnilo, ki bi trgovinam dovoljevalo delo brez omejitev do največ 10 nedelj letno.

Ob današnji obravnavi so se oglasili v Slovenski škofovski konferenci in ponovno spomnili na majsko skupno izjavo krščanskih cerkva v Sloveniji o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, pod katero so podpisani visoki predstavniki evangeličanske cerkve (škof Leon Novak), katoliške cerkve (ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore), evangelijske binkoštne cerkve (superintendent pastor prim. Daniel Grabar, dr. med.), srbske pravoslavne cerkve (zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije Perić) in makedonske pravoslavne cerkve (protoerej Mitko Gazinkovski).

V skupni izjavi pozivajo poslanke, poslance in politične stranke, naj s spremembo zakona »zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavkam in delavcem, da lahko nedeljo preživijo v krogu družine ali najdražjih.« Prav tako je po njihovem mnenju nedelja brez potrošništva pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja. Izjavo v nadaljevanju objavljamo v celoti.


Foto: Tatjana Splichal


SKUPNA IZJAVA KRŠČANSKIH CERKVA O ZAPRTJU TRGOVIN

»Največje krščanske verske skupnosti v Sloveniji izražamo podporo vsem predlogom, da so trgovine ob nedeljah tudi v času po epidemiji zaprte in da se ohrani nedelja kot dela prost dan.

Slovenski kristjani si že dve desetletji aktivno prizadevamo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku. Zato si tudi prizadevamo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, prav tako pa so državljani takšno stališče izrazili na referendumu leta 2003. Prepričani smo, da nedeljsko delo v trgovinah ni samo ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, ampak je tudi povsem nepotrebno. Zadnji dogodki zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, so to samo še potrdili in dokazali, da lahko vse nakupe državljani opravijo med tednom.

Predstavniki krščanskih cerkva pozivamo Vlado Republike Slovenije ter politične stranke, da s spremembo trenutne zakonodaje zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi in izpolnijo svoje verske dolžnosti. Prav tako je nedelja brez potrošništva pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja.«

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh