Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes podelitev Nobelovih nagrad

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 12. 2015 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes podelitev Nobelovih nagrad

Nobelovo nagrado za mir bodo podelili v Oslu, vse druge pa v Stockholmu.

V Stockholmu bodo danes slovesno podelili Nobelove nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo, Nobelovo nagrado za mir pa bodo podelili v Oslu. Letos jo prejme t.i. četverica za narodni dialog v Tuniziji, štiri organizacije civilne družbe, ki so si nagrado prislužile za prispevek k izgradnji demokracije v državi.

Prav v Tuniziji se je konec leta 2010 rodila »arabska pomlad«, ki je kasneje privedla do strmoglavljenja več diktatorskih režimov na severu Afrike in Bližnjem Vzhodu, vendar velikih upov o svobodi in demokraciji ni izpolnila. Tunizija je edina država, kjer je revolucija dejansko prinesla »demokratično tranzicijo, utemeljeno na močni civilni družbi«, so 9. oktobra ob razglasitvi dobitnikov utemeljili v Nobelovem odboru v Oslu.

Nobelove nagrade sicer tradicionalno podelijo na dan obletnice smrti ustanovitelja nagrade in izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833-1896). Nobelovo nagrado za mir podelijo v Oslu, v Stockholmu pa nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo tradicionalno podeli švedski kralj Karl XVI. Gustav.

Nobelovo nagrado za medicino letos prejmejo Irec William C. Campbell in Japonec Satoshi Omura za njuna odkritja v zvezi s terapijo pri okužbah, ki jih povzročajo gliste, ter Kitajka Tu Youyou za odkritja v zvezi z zdravljenjem malarije.

Nagrado za fiziko prejmeta Japonec Takaaki Kajita in Kanadčan Arthur B. McDonald za njune raziskave nevtrinov oz. odkritje, da imajo nevtrini maso.

Nagrado za kemijo si bodo razdelili Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar za raziskave na področju popravljanja DNK.

Beloruska pisateljica in raziskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič bo prejela Nobelovo nagrado za literaturo, škotski profesor Angus Deaton pa s svojimi analizami potrošnje, revščine in blaginje Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh