Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob svetovnem dnevu kolesarjenja: v Sloveniji se število smrtnih žrtev manjša

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 03. 06. 2022 / 09:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob svetovnem dnevu kolesarjenja: v Sloveniji se število smrtnih žrtev manjša
Na letni ravni na policiji obravnavajo prek 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. FOTO: Agencija za varnost prometa

Ob svetovnem dnevu kolesarjenja: v Sloveniji se število smrtnih žrtev manjša

V okviru zaključka preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev so z Agencije za varnost prometa (AVP) na novinarski konferenci opozorili, da so kolesarji še vedno med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Kolesarjenje je v razcvetu in to zahteva večjo pozornost vseh ostalih udeležencev v prometu.

Na ravni Evropske unije upada smrtnih žrtev med kolesarji niso zabeležili že od leta 2010. »Število smrtnih žrtev med kolesarji v obdobjih med letoma 2010 in 2012 ter 2017 in 2019 se je v Sloveniji znižalo za 38 odstotkov, kar je največ med vsemi državami članicami EU,« je povedal direktor agencije Jože Hribar.


Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje števila kolesarjev. Na letni ravni na policiji obravnavajo prek 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev.

Ob tem je po besedah Hribarja 83 odstotkov vseh prometnih nesreč kolesarjev v EU posledica stika z motornimi vozili, v Sloveniji pa 69 odstotkov.

Ob morebitnih padcih ali nesrečah pa so posledice lahko precej težje, še posebej, če kolesar ne uporablja zaščitne čelade. 

Prikaz uporabe čelade

Kako se pravilno uporablja kolesarsko čelado, so pokazali tudi v praksi. Z jajcem so uprizorili, kaj se zgodi z glavo v primeru, da udeleženec nima kolesarske čelade. Prikazali so tudi, kakšna je teža glave pri približno 22 kilometrih na uro in različne spretnosti, ki jih morajo kolesarji obvladati.

Prikaz uporabe in neuporabe kolesarske čelade z jajcem. FOTO: Agencija za varnost prometa

Pravila za varno kolesarjenje

Nekaj osnovnih pravil so zapisali na spletni strani Agencija za varnost prometa.

Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje. Vedno kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob robu cestišča. Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo. Kolesarite vedno ob desnem robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje ali oviro prehitevamo po levi. Bodite vidni in uporabljajte luči na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik). Vedno uporabljajte kolesarsko čelado. Prilagodite svojo hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (vožnja navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini). Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo. Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.

Kolo mora biti tehnično brezhibno. FOTO: Agencija za varnost prometa

Preverite tudi tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik). Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo vašo pozornost. Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro, oz. kolesarsko torbo. V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in nikdar ne kolesarite z dežnikom v roki. Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici. Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so oni še bolj ranljivi kot kolesarji.



Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh