Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan žalujočih pri sv. Jožefu v Ljubljani in predstavitev knjige [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 16. 09. 2024 / 10:08
Oznake: Knjiga, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2024 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan žalujočih pri sv. Jožefu v Ljubljani in predstavitev knjige [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin

Dan žalujočih pri sv. Jožefu v Ljubljani in predstavitev knjige [FOTO]

Leta 2023 je Slovenska škofovska konferenca sprejela pobudo, da bi god Žalostne Matere Božje posvetili osebam, ki žalujejo, zato so nedeljo, 15. septembra, praznik ŽMB, poimenovali Dan žalujočih. V okviru dneva je potekala maša, po njej pa je p. Ivan Platovnjak predstavil knjigo z naslovom "Preobrazba bolečine: skupaj na poti žalovanja".

V cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani so v tem duhu tudi prvič oblikovali mašo, ki jo je ob somaševanju daroval p. Ivan Platovnjak. Že nekaj let se namreč posveča žalujočim, skupaj s sodelavci pa zanje vodi trimesečni program. Mašo so sklenili s procesijo z lučkami in v tihoti okrog oltarja sv. Jožefa.

FOTO: Jože Potrpin

P. Platovnjak je pri pridigi še posebej poudaril, »da nas ta dan žalujočih želi spodbuditi, naše župnijske skupnosti, da bi bili skupaj na tej poti in ne bi nikogar pustili samega. Da bi vsak lahko zaznal bližino Božje ljubezni po nas. Kajti mi smo in se imenujemo kristjani, kar pomeni, da smo tisti, po katerih želi Kristus, vstali Kristus, biti živo navzoč med nami. In Bog Oče želi po nas biti blizu vsakemu človeku«.

P. Ivan Platovnjak med pridigo. FOTO: Jože Potrpin

Včasih žalujoči doživljajo, kot da so gobavi in se jih vsi izogibajo. A ljudje včasih ne vedo, kaj narediti, kaj reči. Dan žalujočih nas želi poučiti tudi v tem. Kaj je potrebno, kaj je tisto, kar potrebuje človek v tem breznu žalosti, bolečine, stiske, bolečine izgube, ki je nihče ne more nadomestiti.

FOTO: Jože Potrpin

»Potrebuje bližino. Najpomembnejše pa je, da smo z žalujočim tam, kjer je, mu pustimo, da sme hoditi svojo pot žalovanja, in ga ne hočemo usmeriti v naše tirnice. V tisto, kar se nam zdi prav, ampak hodimo z njim tam, kjer je, ga poslušamo, sprejmemo. Da mu vedno znova damo varen prostor, da lahko izrazi vse, kar nosi v sebi. Tako se bo lahko njegova bolečina preobražala in bo lahko zaživel novo življenje. Novo življenje, ki je tudi zanj, v novem odnosu s pokojnim. To je izrazila tudi neka gospa, vdova že deset let: 'Mož je zdaj z mano, veliko bolj živo navzoč kot prej, ko je bil živ. Zdaj ga prav notranje čutim, doživljam in zaznavam. Da nisem sama, on je z mano. Res, zdaj!'«

Dan žalujočih je potekal na god Žalostne Matere Božje. FOTO: Jože Potrpin

Po maši pa je bila v Marijini kapeli poleg cerkve predstavitev knjige Preobrazba bolečine: skupaj na poti žalovanja, ki je nedavno izšla pri Založbi Dravlje. In že kaže, da bo potreben ponatis.

FOTO: Jože PotrpinImage caption

Pogovor je vodila Mira Dobravec, vdova in pisateljica. Avtor knjige in vodja izobraževanja je najprej povedal nekaj več o praznovanju Dneva žalujočih, začetkih in razvoju programa za žalujoče v sklopu Doma duhovnosti sv. Jožefa skupaj z Miro Dobravec pred trinajstimi leti, o lastni izkušnji izgube brata, izpostavil važnejše poudarke iz vseh treh delov svoje knjige, spodbudil k občutenemu spremljanju žalujočih, osamljenih in drugih žalostnih po župnijah ne glede na vero ali nevero, spregovoril o posebnosti kristjanov v odnosu do bolečine.

Mira Dobravec v pogovoru s p. Platovnjakom. FOTO: Jože Potrpin

Na koncu je bil prebran odlomek iz knjige, p. Platovnjak pa je odgovarjal tudi na vprašanja udeležencev predstavitve.

Še več fotografij Jožeta Potrpina z omenjenega dogodka si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. 

Kupi v trgovini

Prepovedano žalovanje
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh