Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan fetalnega alkoholnega sindroma - poziv družbi za zdravje še nerojenih otrok

Za vas piše:
H. A. / STA
Objava: 09. 09. 2021 / 11:18
Oznake: Slovenija, Starši
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan fetalnega alkoholnega sindroma - poziv družbi za zdravje še nerojenih otrok
Po izsledkih raziskave tri četrtine slovenskih nosečnic ne uživa alkohola. FOTO: Pexels

Dan fetalnega alkoholnega sindroma - poziv družbi za zdravje še nerojenih otrok

Danes, ob dnevu fetalnega alkoholnega sindroma, NIJZ javnost ozavešča o škodljivosti vnosa alkohola v obdobju nosečnosti, njenega načrtovanja ali dojenja. NIJZ ob tem izpostavlja, da je skrb za dobrobit otrok in s tem prizadevanje za nosečnost brez alkohola skupna odgovornost družbe kot celote, ne le ženske.

Ne gre pa le za škodljivost vnosa, današnji dan je namenjen tudi ozaveščanju o posledicah, ki ga alkohol ima na še nerojenega otroka. Do njegovega vnosa med nosečnostjo namreč prihaja zaradi širšega odnosa družbe do alkohola. Bolj kot je ta do porabe alkohola tolerantna, večja je možnost, da ga bo nosečnica uživala. 

Večina odraslih prebivalcev Slovenije alkohol namreč tudi konzumira, vsaj 60 % populacije med 18 in 44 letom pa se vsaj enkrat letno v odnosu do alkohola obnaša tvegano, zaradi česar je njegov vnos v času nosečnosti še toliko verjetnejši.

FOTO: NIJZ Twitter

Med najpomembnejše dejavnike pri opuščanju pitja alkohola v času nosečnosti sodijo ozaveščenost, odnos družbe in usklajena mnenja stroke. Informiranost, da pitje alkohola v nosečnosti otroku trajno škodi, je poleg odnosa drugih bistvena za opuščanje alkohola v nosečnosti.

Verjetnost, da bo nosečnica opustila pitje alkohola, je večja, če okolica od nje ne pričakuje, da bo pila alkohol, če je v to ne sili, če njen partner ne pije ali zmanjša pitje alkohola in tudi njo spodbuja k nepitju alkohola ter če podobno storijo njeni bližnji, sodelavci, prijatelji. (Maja Roškar, NIJZ)

Posledice so hude

Seznam neugodnih izidov za nerojenega otroka je dolg – spontani splavi, zastoj rasti, nenadna smrt dojenčka, nizka porodna teža, mrtvorojeni otrok. Že majhne količine alkohola povečajo nekatere neugodne izide, saj alkohol prek posteljice prehaja v plod, raven alkohola v plodovi krvi naraste in je lahko višja, kot pri materi. V otrokovem telesu alkohol zaradi slabše sposobnosti razgradnje ostaja dlje časa in tako nanj deluje izjemno škodljivo.

Odrekanje alkoholu v nosečnosti ni le v domeni nosečnice, temveč je to širša odgovornost, družbe, njenega partnerja. FOTO: Pexels

Tudi po rojstvu ima lahko otrok vrsto doživljenjskih posledic, znanih kot motnje fetalnega alkoholnega spektra. Te se med drugim kažejo v obliki učnih težav, motenj pozornosti, vedenjskih motenj ali hiperaktivnosti. Najhujša in tudi najbolj znana oblika je fetalni alkoholni sindrom, ki obsega kognitivne primanjkljaje, otrok pridobi značilne obrazne poteze, motnje rasti in motnje delovanje srednjega živčevja. Organ, ki je zaradi alkohola najpogosteje prizadet, so možgani, a lahko zaradi njega pride do škodljivih vplivov tudi na srcu, jetrih, ledvicah, endokrinem sistemu in prebavnem traktu.

Izsledki raziskav

Nedavno opravljena raziskava, ki je ugotavljala pitje alkohola med nosečnostjo po svetu je razkrila, da v Sloveniji 75 % nosečnic alkohola ne uživa. Pokazala je tudi, da se ženske, ki med nosečnostjo alkohola ne pijejo njegovega škodljivega učinka na otroka zavedajo, zdravje otroka pa izpostavljajo kot najpomembnejšo vrednoto. Med razlogi za prenehanje pitja alkohola v nosečnosti so navedle občutke krivde in skrb, da bi otroku s tem povzročile škodo.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh