Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan fakultete na Katoliškem inštitutu: Prijaznost in olika ne pomenita naivnosti!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 10. 2024 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2024 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan fakultete na Katoliškem inštitutu: Prijaznost in olika ne pomenita naivnosti!
Dekan fakultete dr. Mitja Steinbacher predstavlja gostujočo predavateljico mag. Cecilio Fink Cerar. FOTO: M. M. Š.

Dan fakultete na Katoliškem inštitutu: Prijaznost in olika ne pomenita naivnosti!

Na Katoliškem inštitutu v Ljubljani so v sredo, 9. oktobra, priredili Dan fakultete za pravo in ekonomijo in dobrodošlico za Erasmusove študente. Zbrane je nagovorila prof. Cecilia Fink Cerar, ki je v predavanju predstavila nekaj osnovnih smernic bontona tako v poslovnem kot v zasebnem življenju.

Navzoče, med katerimi je bila tudi skupina tujih študentov, ki bo fakulteto obiskovala v okviru programa Erasmus, je v uvodu pozdravil dekan Fakultete za pravo in ekonomijo pri Katoliškem inštitutu, dr. Mitja Steinbacher, ki je bodočim diplomantom zaželel, da bi potem, ko bodo zapustili fakulteto, imeli priložnost narediti čim več dobrega za celotno družbo. 

Dekan Fakultete za pravo in ekonomijo pri Katoliškem inštitutu dr. Mitja Steinbacher. FOTO: M. M. Š.

Povedal je, da je fakulteta trenutno pred naslednjim ciklom zagotavljanja oz. potrjevanja kakovosti, v ta namen pa so posodobili pravilnike, da ustrezajo srednje- in dolgoročnim načrtom razvoja fakultete.

Zaslužni profesor dr. Andrej Fink. FOTO: M. M. Š.

Zaslužni profesor dr. Andrej Fink je v pozdravnem nagovoru v imenu profesorskega zbora izrekel nekaj kratkih misli: kot je dejal, si na fakulteti prizadevajo, da poleg znanja posredujejo tudi krščanske oz. katoliške vrednote, ki so vrednote vsake zdrave družbe. Ker je slovenska družba močno ranjena, je poudarjanje teh vrednot še posebej potrebno. Da bi jo ozdravili, moramo vanjo vnašati čim več krščanskih vrednot in pluralne miselnosti.

Predsednik študentskega sveta Fakultete za pravo in ekonomijo Ranis Smajlović. FOTO: M. M. Š.

Predsednik študentskega sveta Ranis Smajlović je prav tako izrekel dobrodošlico kolegom študentom, tako domačim kot tujim, in jim zaželel uspešno akademsko leto.

Cecilia Fink Cerar je diplomirana sociologinja in prof. angleškega jezika ter magistra protokola. FOTO: M. M. Š.

Olika oz. lepo vedenje je način življenja

Strokovnjakinja s področja bontona in etike Cecilia Fink Cerar, diplomirana sociologinja in prof. angleškega jezika ter magistra protokola, se je v svojem predavanju posvetila vprašanju »zakaj in kako biti prijazen«. Ljudje se moramo zavestno odločiti, da smo prijazni do bližnjega, tudi ko ima ta »slab teden ali slab mesec, ne le slabega dne« in v odnosu do nas ni prijazen. Biti prijazen ni vedno preprosto, če pa to vidimo kot vrednoto, se bomo zanjo lažje odločili.

Odločitev za bonton in prijaznost od nas zahteva določeno mero poguma in srčnosti.

Ker živimo v družbi, moramo sprejeti določena pravila vedenja in oblačenja, če želimo, da bo naše sobivanje prijetno. Osnova bontona je spoštovanje: spoštovanje samega sebe, spoštovanje drugega in spoštovanje okoliščin. Za obisk predavanja ali kulturne prireditve se oblečemo drugače kot za športno dejavnost, saj s tem izkažemo spoštovanje tistemu, ki je dogodek pripravil. Bonton namreč vključuje verbalno in neverbalno komunikacijo.

Predavateljica je za tuje študente spregovorila tudi v angleškem jeziku. FOTO: M. M. Š.

Prvo ali celo edino merilo našega ravnanja ne sme biti naše lastno udobje. Ljudje si nas ne bodo zapomnili le po naši strokovnosti, temveč tudi po našem vedenju. Zato je bonton pomemben. Olika, lepo vedenje, ne pomenita naivnosti, temveč gre za način življenja, odločitev zanj pa od nas zahteva določeno mero poguma in srčnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh