Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dagestan: kdo stoji za terorističnimi napadi na sinagogo in cerkvi?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 06. 2024 / 10:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2024 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dagestan: kdo stoji za terorističnimi napadi na sinagogo in cerkvi?
Parlament v Mahačkali, prestolnici Dagestana. FOTO: Suleymannabiev/Wikipedia

Dagestan: kdo stoji za terorističnimi napadi na sinagogo in cerkvi?

V ruski republiki Dagestan na Severnem Kavkazu je v nedeljskih napadih na policijsko postajo, cerkvi in sinagogo umrlo več kot petnajst policistov in več civilistov, med njimi pravoslavni duhovnik, ubitih je bilo tudi šest napadalcev.

Napadi v mestu Derbent na obali Kaspijskega jezera in prestolnici Mahačkala so bili očitno usklajeni, izpeljani pa so bili na dan, ko so pravoslavni verniki obhajali binkoštni praznik, je poročal britanski BBC. Napadalcev doslej še niso identificirali, vendar je bil Dagestan v preteklosti že prizorišče islamističnih napadov, spominjajo svetovni mediji. Po besedah predsednika republike Sergeja Melikova je jasno, kdo je organiziral napade, vendar državni voditelj podrobnosti ni navedel.

Cilj nedeljskih napadov sta bili dve cerkvi in sinagoga v Derbentu ter policijska postaja v Mahačkali, največjem mestu Dagestana. Med smrtnimi žrtvami je tudi pravoslavni duhovnik Nikolaj Kotelnikov, ki je več kot 40 let deloval v Derbentu. Predsednik Melikov navaja več kot 15 ubitih policistov, življenje pa naj bi izgubilo tudi več civilistov.

V Dagestanu se danes začenja tridnevno žalovanje.

Melikov je napovedal, da se v Dagestanu danes začenja tridnevno žalovanje. Strelca še nista bila prepoznana, po Melikovih besedah pa je bil njun napad pripravljen v tujini, zato je Dagestan zdaj neposredno vpleten v rusko vojno v Ukrajini, je pojasnil politik: »Razumemo, kdo stoji za organizacijo terorističnih napadov in kakšen je bil njihov cilj.«

Vodilni ruski nacionalist v okupirani Ukrajini Dmitrij Rogozin pa je opozoril, da bodo nastale še velike težave, »če bomo za vsak napad krivili mahinacije Ukrajine in Nata«.

Pogled na prestolnico Mahačkalo. FOTO: Шамиль Магомедов/Wikipedia

Protiteroristična operacija zaključena

Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti ljudi v temnih oblačilih, ki streljajo na policijske avtomobile, preden na prizorišče prispe konvoj vozil reševalnih služb.

V Derbentu, kjer živi starodavna judovska skupnost, so strelci napadli sinagogo in cerkev, ki so ju nato zažgali. V vasi Sergokal naj bi napadli tudi policijsko vozilo. Policija je pridržala Magomeda Omarova, vodjo okrožja Sergokalin v bližini Mahačkale, saj so poročali, da sta bila med izvajalci nedeljskih napadov tudi dva izmed njegovih sinov.

Ruske tiskovne agencije so davi poročale, da se je protiteroristična operacija, ki se je začela po napadih, zdaj zaključila.

»Rusija ne more biti tarča terorističnih napadov islamskih skrajnežev ...« ?

Islamisti ali Zahod?

Dagestan je eden najrevnejših delov Rusije in je pretežno muslimanska republika. V letih med 2007 in 2017 je džihadistična organizacija, imenovana Kavkaški emirat in pozneje Islamski emirat Kavkaza, izvajala napade v Dagestanu in sosednjih ruskih republikah Čečenija, Ingušetija in Kabardino-Balkarija.

Po marčevskem napadu na prizorišče Crocus City Hall v bližini Moskve so oblasti s prstom pokazale na Ukrajino in Zahod, čeprav je odgovornost za napad prevzela skupina Islamska država. Ruski predsednik Vladimir Putin je takrat vztrajal, da »Rusija ne more biti tarča terorističnih napadov islamskih skrajnežev«, saj je »edinstven primer medverskega sožitja ter medverske in medetnične edinosti«. Ruska notranja varnostna služba FSB pa je pred tremi meseci sporočila, da je preprečila zaroto Islamske države za napad na moskovsko sinagogo.

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, so Rusi prepričani, da so njihovi glavni nasprotniki Ukrajina in »celoten Zahod«. To je sporočilo, ki ga ruske oblasti nerade spreminjajo, da ne bi v javnosti sprožile dvomov o »uradni razlagi« dogajanja v svetu, poročilo o napadih v Dagestanu zaključuje BBC.

Moskovski patriarh Kiril I. v pismu poziva, da se je treba boriti proti radikalizaciji verskega življenja in vsem oblikam skrajništva.

Moskovski patriarh obsodil napade

Včerajšnje napade v Dagestanu je obsodil tudi moskovski pravoslavni patriarh Kiril I. V pismu, ki ga je po navedbah avstrijskega Kathpressa danes objavil moskovski patriarhat, je zapisal, da so ga »teroristični napadi v mestih Derbent in Mahačkala globoko pretresli«. Patriarh je potrdil, da je med smrtnimi žrtvami tudi pravoslavni duhovnik, 66-letni Nikolaj Kotelnikov iz Derbenta.

Z napadom na pravoslavni praznik binkošti so storilci poskušali zasejati sovraštvo in razdor med različnimi narodnostmi, kulturami in religijami ter uničiti medverski mir, piše moskovski patriarh in poziva, da se je treba boriti proti radikalizaciji verskega življenja ter vsem oblikam skrajništva.

Moskovski nadškof poziva k molitvi

Odločni obsodbi napadov se pridružuje tudi katoliški nadškof Moskve Paolo Pezzi, predsednik Ruske škofovske konference, ki je v sožalnem pismu vsem prizadetim zapisal: »To gnusno dejanje, ki prezira tako človeško življenje kot verska svetišča, si zasluži najostrejšo obsodbo.« Nadškof Pezzi je ob tem pozval k molitvi za vse mrtve in ranjene ter njihove svojce.

Nalaganje
Nazaj na vrh