Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Da za zdravstveno reformo, ne za opravljanje splavov

Objava: 24. 09. 2009 / 09:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Da za zdravstveno reformo, ne za opravljanje splavov

Raziskava kaže, da si Američani želijo zdravstvene reforme, ne pa splavov, financiranih iz javnih sredstev

Najnovejša raziskava kaže, da se večina Američanov strinja s potrebo po reformi trenutnega sistema zdravstvenega varstva v Združenih državah Amerike, prav tako pa je večina izrazila svoje nasprotovanje možnosti, da bi njihove denarne prispevke, bodisi v obliki davkov ali pa v obliki premij za zdravstveno zavarovanje, porabili za kritje stroškov pri opravljanju splavov. To je sporočil tiskovni predstavnik Ameriške škofovske konference.

Ameriška škofovska konferenca je tudi naročila opravljanje raziskave, ki jo je med 16. in 20. septembrom letos izvedel Inštitut za mednarodne komunikacijske raziskave. V raziskavi je sodelovalo 1043 polnoletnih Američanov, ki so odgovarjali na vprašanja o kritju stroškov splava, o reformi zdravstvenega varstva ter o zaščiti ugovora vesti.

Po podatkih Ameriške škofovske konference so s pomočjo raziskave ugotovili, da 60% Američanov podpira izvajanje zdravstvene reforme in uvedbo cenovno dostopnega zdravstvenega zavarovanja. 60% izmed tistih, ki podpirajo zdravstveno reformo, pa nasprotuje financiranju splavov iz javnih sredstev, medtem ko 25% izprašanih tovrstno financiranje podpira.

49% podpornikov reforme zavrača financiranje splava iz premij za zdravstveno zavarovanje. 60% jih zagovarja možnost ugovora vesti za zdravnike in ostale zdravstvene delavce. Izmed vseh izprašanih, torej tudi tistih, ki reforme ne podpirajo, jih 67% nasprotuje financiranju splavov iz javnih sredstev, 56% pa jih nasprotuje financiranju splavov iz premij za zdravstveno zavarovanje.

Eno izmed vprašanj, ki so jih pri inštitutu postavili sodelujočim v raziskavi, je bilo tudi vprašanje, ali bi sami želeli, da njihova zdravstvena polica vključuje možnost splava. 68% izprašanih je temu nasprotovalo, 24% pa bi podprlo to možnost.

Američani torej resnično ne želijo financirati splavov iz javnih sredstev, saj so podobne izsledke dale že predhodne raziskave. Opravljanje splavov namreč po mnenju tajnice Ameriške škofovske konference, pristojne za dejavnosti v podporo življenju, Deirdre McQuade, ne sodi na področje zdravstvenega zavarovanja. Ameriški škofje se trudijo, da bi zdravstvena reforma služila tudi najšibkejšim članom družbe, torej revnim, priseljencem in še nerojenim otrokom.

Več podatkov o ameriških škofih in zdravstven reformi je na voljo v angleškem jeziku na spletni strani:

http://www.usccb.org/healthcare/

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh