Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Da jih dostojanstveno počastimo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 10. 2024 / 08:39
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2024 / 13:25
Da jih dostojanstveno počastimo
Na slovesno prireditev so prišli mnogi iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, celo iz ZDA. FOTO: I. Ž.

Da jih dostojanstveno počastimo

V soboto so na Arehu na Pohorju odkrili spomenik ob grobiščih ljudem, ki so jih leta 1945 tam množično ubijali komunisti.

V soboto, 5. oktobra, se je zgodil na mariborskem delu Pohorja, v gozdovih pri Ruški koči, na višini 1.200 metrov, pomemben dogodek. Postavili so spomenik ob moriščih in grobiščih tam umorjenih leta 1945. Na slovesno prireditev so prišli mnogi iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, celo iz ZDA. Spomenik je sestavljen iz treh delov, iz betonske konstrukcije, abstraktno simbolistične oblike, tako da si sporočilnost lahko vsak razlaga po svoje, iz stebra z napisi, tudi z nekaj imeni in velikega belega križa.

Dogajanje ob grobiščih

Najprej je povezovalka povzela spominsko dogajanje na tem kraju po demokratizaciji Slovenije. Dejala je, da so v povojni Jugoslaviji številni prebivalci Pohorja in okolice vedeli za množična grobišča na Pohorju, vendar so morali molčati. Tudi izseljeni Nemci iz Spodnje Štajerske so vedeli za usmrtitve sorodnikov na Pohorju. Ko je Slovenija postala samostojna država, je časopis Večer leta 1992 prvič poročal o povojnih pobojih v Mariboru in na P...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh