Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Da bo advent doživet …

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 12. 2020 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2020 / 06:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Da bo advent doživet …

Da bo advent doživet …

Spodbude za čim bolj doživet čas priprave na Odrešenikov prihod.

Da se ne bomo vdali potrošniški mrzlici veselega decembra, temveč bo naš čas priprave na Odrešenikov prihod čim bolj doživet ... FOTO: Tatjana Splichal



Da se ne bomo vdali potrošniški mrzlici veselega decembra, temveč bo naš čas priprave na Odrešenikov prihod čim bolj doživet, ob začetku adventnega časa ponujamo nekaj adventnih spodbud. V nadaljevanju objavljamo izseke nekaterih člankov zadnjih dni z Družininega portala, v celoti lahko vsakega preberete s klikom na njegov naslov.

Pridi, Gospod Jezus!

»Bogoslužja se premikajo v domače okolje in ker tam evharistije ne more biti, pride prav domače obredje. Sam bom skušal tudi v tem času spodbujati k adventnim molitvam s sodobnimi sredstvi, ki so na voljo,« poudarja urednik Magnificata brat Miran Špelič OFM.

Nagovori škofov ob začetku adventa

»Ne vem, dragi kristjan, kaj je v tvojem življenju ovira, ki te ločuje od srečanja z Jezusom. Rad pa bi, da bi advent sprejel kot čas, ki je podarjen, da ostraniš vse ovire, ki preprečujejo tvoje srečanje z Bogom. Blagor služabniku, ki odpre, ko pride gospodar in potrka,« je vernike ob začetku novega cerkvenega leta nagovoril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Preberite tudi nagovore drugih slovenskih škofov.

Štiri tedne priprav za resnično doživet božič

Slovenski škofje so v spodbudi za letošnji adventni čas zapisali, da bo zaradi ukrepov drugačen. Razmere so spremenile naša življenja in način obhajanja cerkvenih praznikov. »Škofje vabimo vse katoličane, da okrepimo molitev in vero znotraj svojih družin,« so zapisali škofje in predlagali, kako praznike globlje doživeti.

Kako se zbuditi?

»'Čuti' oz. biti buden v naši sedanjosti pomeni biti dovolj samokritičen oz. dovoliti, da ostane pri nas nekdo, ki se z nami ne strinja, ki nam oporeka, nas moti v naši sveti prepričanosti. Ob nasprotnem mnenju se namreč lahko vedno prepričamo, ali mar res zasledujemo tisto, v kar verjamemo, in ali res verjamemo v lepo, sveto, dobro; vedno lahko preverimo, kdo stoji pred vrati naše hiše: 'hišni gospodar' ali kak nepridiprav,« ob evangeliju prve adventne nedelje razmišlja Marko Rijavec.

»Advent nas želi rešiti ujetosti iz kletke naveličanosti«

»Iz lastne izkušnje vemo, kako hitro pademo v rutino. To se nam lahko zgodi tudi v duhovnem življenju. Iz navade hodimo k sv. maši, ohranjamo običaje. Molitev nam postaja ponavljanje obrazcev. V vsem tem morda ni več srca in kmalu se nam lahko zgodi, da v tem ne bomo več videli pravega smisla. Kako ozdraviti to bolezen? Potrebujemo, da nas nekdo prebudi. In to je adventni čas, pričakovanje Nekoga, ki je že sredi med nami in trka na vrata naših src,« je v pridigi na prvo adventno nedeljo izpostavil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Kako kvalitetno preživeti advent?

Advent pravilno razumemo, če ga vzamemo v njegovi liturgični vlogi. Advent je liturgija Cerkve v klicanju Njega, ki prihaja. Kristjane postavi v »skupnost zvestih«, ki kličejo »Maranatha, pridi Gospod!« in so hkrati tega prihoda sami že deležni. Začeti je treba s tem klicem, torej od zadnjih vrstic zadnje svetopisemske knjige, Janezovega Razodetja. Od konca nazaj se življenje razume zelo drugače.

Papež: V adventu spoznajmo Božjo bližino

Papež Frančišek je z enajstimi novimi kardinali, ki jim je med konsistorijem izročil znamenja kardinalske časti, na prvo adventno nedeljo obhajal slovesno sveto mašo v vatikanski baziliki sv. Petra. V mašnem nagovoru je vernike pozval, naj v adventnem času začutijo Božjo bližino in ohranijo čuječnost; bližina in čuječnost sta po besedah svetega očeta »dve ključni besedi za adventni čas«. Prvo sporočilo adventa je, naj prepoznamo Božjo bližino in Bogu zakličemo: »Še bolj se približaj!«

Advent – čas ljubezni in služenja bližnjemu

Preberite si nekaj misli, ki so jih o adventnem času zapisali svetniki in svetnice. Naj nam bodo njihove besede v navdih in vodilo v tednih, ki nas še ločijo od Božiča. »Adventni čas je priložnost, da svoje bližnje ljubimo z ljubeznijo in skrbjo, s katero nas ljubi Jezus sam,« je dejala sv. Mati Terezija.

Prost dostop do Magnificata

Založba Družina je v adventnem decembru odprla popolnoma prost dostop do molitveno-bogoslužne revije Magnificat. Brezplačno ga lahko uporabljate do novega leta. Spremljajte jutranjo in večerno molitev, berila, evangelije, mašna besedila, kratka razmišljanja in življenjepise svetnikov za vsak dan.

Venček, kot ga izdela vatikanska cvetličarka (VIDEO)

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec, ki je pri nas tradicionalno s štirimi svečami. Letos ga lahko izdelate skupaj s cvetličarsko mojstrico Sabino Šegula, ki s Petrom Ribičem že vrsto let za božič in veliko noč krasi vatikansko baziliko, letos pa sta na prošnjo Svetega sedeža urade okrasila tudi s adventnimi venci.

Adventna akcija »Otroci za otroke«

Misijonsko središče Slovenije tudi letos začenja adventno akcijo »Otroci za otroke«, ki predstavlja slovenski del svetovne otroške misijonske akcije »Children helping children« in s katero otroci z vsega sveta zbirajo darove za lačne otroke v misijonskih deželah. Akcijo spremlja adventni koledar, ki v ospredje postavlja prvega slovenskega laiškega misijonarja dr. Janeza Janeža.

Devetdnevnice za težke dni

Za adventni čas priporočamo knjigo Devetdnevnice ob težkih dneh, ki je letos v prevodu Draga Ocvirka izšla pri založbi Družina. Gre za zbirko trinajstih devetdnevnic, ki jo je z obsežnim uvodom pospremil frančiškan brat Bernard-Marie, doktor teologije in nekdanji predavatelj na Katoliškem inštitutu v Parizu.

Namen apostolata molitve za december

V adventnem mesecu decembru, ko radostni pričakujemo Jezusovo rojstvo, nas Cerkev prav posebej kliče, da se pridružimo apostolatu molitve, ki združuje milijone vernikov po vsem svetu v molitvi s skupnimi nameni. V letu 2020 je za vsak mesec v letu določen najmanj en molitveni namen.

V odprtosti Božjemu

Marsikaj se je v letošnjem letu ob izbruhu epidemije ustavilo, ko smo se soočili z nemočjo na vseh področjih. Če je bil adventni čas iz leta v leto bolj zaznamovan s polnimi urniki, nam je letos podarjen čas, da se odpremo Božjemu in se v nemir in strah, ki nas je vse zaznamoval, naseli mir in gotovost. Prihaja in se sklanja, čaka in trka. Ga slišimo? Ob adventnem venčku se povežimo v molitvi z Adventnim sopotnikom.

Vatikan pobudnik kampanje »Dar modrosti«

Vatikanski Dikasterij za laike, družino in življenje je ob vstopu v advent sprožil novo pobudo, s katero želi okrepiti povezovanje med mladimi in ostarelimi. S tem se v dikasteriju navezujejo na poziv papeža Frančiška mladim na 32. svetovnem dnevu mladih, v katerem je udeležence množičnega dogodka spomnil, da potrebujejo »modrost in vizijo« ostarelih.

Evangelij prve adventne nedelje (VIDEO)

»Pazite in čujte, ker ne veste, kdaj pride čas!« (Mr 13,33) Evangelij prve adventne nedelje bere urednica Mavrice Melita Košir, ilustracije so delo Ane Zavadlav. Naj bo adventni čas poln čuječnosti, da bomo znali prisluhniti potrebam bližnjega in nežnemu Božjemu klicu.

Kapucin na mp3 duhovnih vajah in priprave na advent

Priprave na adventni čas tudi skozi fotografski objektiv Tatjane Splichal.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh