Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čušin malo drugače

Objava: 19. 01. 2016 / 19:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Čušin malo drugače

Na vrhniškem dekanijskem verouka, ki ga mladi imenujejo DekaVirus, je v soboto, 16. januarja, mlade v Cukaletovi dvorani na Vrhniki obiskal Gregor Čušin.

Na vrhniškem dekanijskem verouka,ki ga mladi imenujejo DekaVirus, je v soboto, 16. januarja, mlade v Cukaletovidvorani na Vrhniki obiskal Gregor Čušin.

Mladi iz dekanije Vrhnika so zvelikim aplavzom po uvodnem nagovoru, blagoslovu in molitvi pričakali gosta,Gregorja Čušina. Tokratni dogodek jebil malce drugačen kot smo ga morda vajeni od njega. Nismo bili deležni nobeneod njegovih predstav, pač pa nam je igralec Čušin spregovoril o življenju,  veri, družini in o življenju vere v gledališču.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprva nam je zapel in na ukulele zaigraleno svojih skladb, nato pa nam je prebral krajše razmišljanje. V njem nam jepovedal, da si želi, da bi v domovini našel dom in v državi držo. Za godove,rojstne dni, domovinske slovesne dni želi spodbuditi, da bi v njih videlisveto, da bi postali svetki, ne da bi jih živeli prazno in bi ostali prazniki.Spodbuja k svetosti, ki je vsakodnevna pot žrtvic in trpljenja in jasen da»biti, biti, biti« namesto »imeti, imeti, imeti«. Po zaigrani in prepeti pesmi Povej, Marija, je spodbudil k vprašanjemin sodelovanju. Gregor je odgovarjal zelo iskreno, odprto in direktno, njegoviodgovori pa so bili prežeti z inteligentnim humorjem.

Zaupal nam je veliko primerov iz svojegaživljenja. Zelo močno se nas je dotaknila pričevanje, kako vero živi nadelovnem mestu, kjer se včasih počuti drugorazredni, črna ovca, čigar mnenje jenepomembno. To je še posebej močno občutil med decembrsko referendumsko kampanjo.Spregovoril je tudi o svojem poklicu in poklicanosti ter kako hitro lahko znezaupanjem otrokom odvzamemo sanje ter kako je pomembno, da zares slišimotisto, kar si želijo in jih ne vzamemo predlogov njihove domišljije kot neresnih.

Mnogim obiskovalcev se je močnovtisnil del pričevanja, ko je govoril, da je bil prisiljen v zakon. Marskdo seje na to izjavo odzval s presenečenjem, ki pa je zbledelo, ko je Gregorpojasnil, da je njegova žena, ki ga je tudi na tem večeru spremljala in jo jenežno vključeval v pričevanje, od svojih najstniških let naprej molila zadotičnega debelušnega fanta z mastnimi lasmi, ki pri maši tako lepo bere božjobesedo. V tistem času je tudi on pričel z molitvijo za bodočo ženo, a ne z že vnaprej določeno željo, katera naj bi to bila. Tako sta se pri njegovihšestnajstih in njenih petnajstih odločila, da bosta par. Eno leto se nistaprijela za roke, poljubila, niti objela. Vse to sta želela prihraniti zatistega pravega. Čez leto dni sta spoznala, da oba drug v drugem vidita pravegain po osmih letih skupne hoje v čistosti in vzdržnosti sta si podelilazakrament svetega zakona, v katerem se jima je rodilo šest otrok. Gregor čuti,da jima je zakrament zakona prinesel tolikšnih milosti in blagoslovov.

Gregor Čušin je spet dokazal, daobičajen pričevalec, saj je s svojo karizmo zagotovo vrgel kost za razmišljanjevsem, ki smo mu prisluhnili in ga želeli slišati. Vsak je zase odnesel tisto,po kar je prišel, in tisto, kar si je dopustil, da se ga je dotaknilo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh