Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Čudež je, da smo živi«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 08. 2023 / 08:03
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2023 / 08:19
»Čudež je, da smo živi«
Ljubno ob Savinji. FOTO: Ksenja Hočevar

»Čudež je, da smo živi«

V ljubenskem zaselku Rastke je cerkvenemu ključarju Milanu Pečniku voda odnesla del domačije in večino domačih živali, z družino se je zatekel v uto na bližnji hrib – po dveh dneh jih je rešil helikopter.

Med najbolj prizadetimi v poplavah je bila Zgornja Savinjska dolina, v občinah Luče in Ljubno so zaselki, ki so jih voda in plazovi povsem spremenili – ni cest, ni mnogih hiš in poslopij ali pa so napol podrte, »grabni«, kot rečejo pritokom Savinje, so spremenili strugo, nanesli tone peska, prsti, vejevja in pokrajino za vedno predrugačili. V ljubenskem zaselku Rastke v najvišje ležeči domačiji, ki je bila še naseljena, je živela družina cerkvenega ključarja Milana Pečnika. Voda jim je dodobra podrla gospodarsko poslopje, iz njega odnesla večino živali, družina – gospodar Milan z ženo in sinom ter skoraj nepokretno 86-letno taščo so se rešili v zadnjem trenutku v uto na bližnji hrib, po dveh dneh jih je rešil helikopter.

»Bejžat moramo!«

»Tisto noč nisem zatisnil očesa,« pripoveduje Milan Pečnik: »Že od večera je voda naraščala. Hodil sem ven, vode je bilo vedno več, bučanje vedno bolj strašno …« Milan, ki na domačiji živi že od malega, je pred tem dož...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh