Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črni Hanej, napeta zgodovinska povest

Za vas piše:
M P
Objava: 18. 02. 2014 / 13:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Črni Hanej, napeta zgodovinska povest

Nova zgodba izpod peresa Metoda Turnška, tokrat o času vitezov.

Pri založbi Družina je izšla nova knjigaslovenskega pisatelja in duhovnika Metoda Turnška (1909–1976) Črni Hanej. Greza napeto zgodovinsko povest o plemenitih in roparskih vitezih, ki so živeli naKoroškem v 15. stoletju. V napetem pustolovskem branju sledite življenju plemenitegaviteza Manfreda in pokvarjenega graščaka Miklavža. Ta ima hčer Manico, ki se junaško upira očetovim nameram in skrivaj sklene zakon s plemenitim vitezomManfredom, medtem ko je Ivan Rebrški premagan. Manici in Manfredu v odločilnihtrenutkih pomaga Črni Hanej, služabnik na gradu Obig, ki je nekoč kuhal oglje.Zgodba se nadaljuje z ukrepi proti prodiranju Turkov na Koroško.

Metod Turnšek, ki se je rodil v Budini pri Ptuju, je bil v treh desetletjihpo drugi svetovni vojni v zamejstvu pomembna kulturna osebnost, saj je bilduhovnik, liturgist, pisatelj, dramatik in etnograf. Objavil je 42 knjigs teh področij. Pri založbi Družina je objavo njegovih doslej le v samozaložbi objavljenih romanovspodbudil profesor dr. Milan Dolgan. O njem je povedal: »Zanimala me jeTurnškova literatura, hkrati pa njegova osebnost, sodobniki, skratka njegovadoba. To je doba mojega lastnega ‘predrojstva’ in mladosti. Kako so se ljudjeodločali, kaj je resnica in pravica te dobe – slutil sem, da Turnšekpomaga razjasnjevati sporna vprašanja.«

Doslej so izšli že njegovi romani Stoji na rebri grad, Medkoroškimi brati, In hrumela je Drava ter Božja planina (zgodovinska višarskapovest). Njegova nova knjiga Črni Hanej prinaša napeto zgodovinsko povest o koroškihplemenitih vitezih in roparskih vitezih, o propadu ali spreobrnjenju hudobneževin o resnični ljubezni.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh