Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek besede, mučenec zaradi molka

Objava: 16. 10. 2024 / 08:51
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2024 / 10:09
Človek besede, mučenec zaradi molka
Kip p. Placida Corteseja pred cerkvijo sv. Frančiška v mestu Cres. FOTO: WWW.PADREPLACIDOCORTESE.ORG

Človek besede, mučenec zaradi molka

Ob 80. obletnici mučeništva minoritskega patra Placida Corteseja (Cres, 1907–Trst, 1944) je pri tržaški založbi Mladika izšla knjiga Ruah, Vetje Duha/Ruah. Il soffio dello Spirito, pripoved o njegovem življenju in smrti.

Dvojezično izdajo so pripravili v sodelovanju s Skladom Libero in Zora Polojaz. Poleg avtorice Elene Blancato in prevajalke Marije Cenda so pri njej sodelovali še Vlasta Polojaz in Ivo Jevnikar kot avtorja spremnih besedil ter prevajalka teh v italijanščino Laura Castegnaro. Knjigo, v kateri je tudi več dokumentarnih fotografij, je oblikoval Matej Susič. Pred tragično obletnico so jo 30. septembra predstavili v Peterlinovi dvorani v Trstu, na prvem srečanju DSI v novi sezoni.

Zgled človečnosti

Na predstavitvi je bilo večkrat poudarjeno, da je pomembno ohranjati spomin na tega plemenitega duhovnika, ki predstavlja posnemanja vreden zgled predvsem s svojim vsakdanjim življenjem, skromnostjo, ponižnostjo, služenjem drugim, ne le s svojimi junaškimi dejanji. Avtorica je za naslov romana izbrala judovsko besedo ruah, ki pomeni »veter«, »dih« pa tudi »Svetega Duha«. Knjiga kot pomemben pomnik človečnosti budi upanje za humano prihodnost, je v svojem predgovo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh