Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cistercijani povezujejo Evropo

Objava: 22. 05. 2024 / 09:16
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 16:21
Cistercijani povezujejo Evropo
Cistercijanske pokrajine povezujejo Evropo – prejemniki Znaka evropske dediščine v Antwerpnu. FOTO: Arhiv ARHIV

Cistercijani povezujejo Evropo

Evropska komisija je spomladi 2024 sprejela odločitev, da projekt Cisterscapes – Cistercijanske pokrajine povezujejo Evropo prejme znak evropske dediščine.

Projekt Cisterscapes (www.cisterscapes.eu) soustvarja 17 predstavnikov cistercijanskih pokrajin iz petih evropskih držav: Nemčije, Avstrije, Poljske, Češke in Slovenije. Vodilni partner je okrožje Bamberg v Nemčiji. Slovenska partnerja v projektu sta javni zavod Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu starodavne Cistercijanske opatije Stična, in Galerija Božidar Jakac – muzej moderne in sodobne umetnosti, ki deluje v nekdanjem cistercijanskem samostanu v Kostanjevici na Krki.

»Tu se začenja Evropa«

Evropska unija vsaki dve leti izbira evropske kulturne spomenike, kulturne krajine, območja in spominska obeležja za podelitev znaka evropske dediščine. Spomeniki pod geslom »Tu se začenja Evropa« samozavestno razglašajo svoj prispevek k evropski identiteti.

Projekt Cisterscapes – Cistercijanske pokrajine povezujejo Evropo od leta 2019 udejanja mednarodno in meddržavno povezavo, ki omogoča doživetje nekdanjih cistercijanskih pokrajin z nji...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh