Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cigler Kralj: Svoboda izvaja atentat na demokracijo pred našimi očmi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2024 / 06:59
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2024 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cigler Kralj: Svoboda izvaja atentat na demokracijo pred našimi očmi
Vodja Poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je poslal pismo predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli. FOTO: NSi

Cigler Kralj: Svoboda izvaja atentat na demokracijo pred našimi očmi

Vodja poslanske skupine opozicijske NSi Janez Cigler Kralj je Evropski parlament oziroma njegovo predsednico Roberto Metsolo opozoril na stanje v Sloveniji in napad na demokratične inštitucije.

»Gibanje Svoboda izvaja atentat na demokracijo pred našimi očmi. V NSi na to opozarjamo že dolgo: stvari ne gredo na bolje, ampak se dramatično slabšajo,« je poudaril Janez Cigler Kralj in posvaril, da se v Državnem zboru načrtno in sistematično krši poslovnik, da se ščiti in prikriva nesprejemljiva in potencialno nezakonita dejanja premierja dr. Roberta Goloba in drugih članov vlade. V NSi so na teptanje poslovniških določil dlje časa opozarjali na kolegijih predsednice Državnega zbora.

Sistematično oviranje opozicije

Sporna ravnanja so naznanili tudi slovenskim organom pregona. »Sistematično se ovira opozicijo pri njenem parlamentarnem delu, zato je edina pot, da o položaju v Sloveniji in napadu na demokratične inštitucije opozorimo Evropski parlament,« je zatrdil vodja poslanske skupine NSi, saj po njegovem ne gre več zgolj za spoštovanje parlamenta od predstavnikov izvršne oblasti, marveč za osnovno temeljno demokratično upoštevanje in spoštovanje inštitucij in organov pregona.

Izpostavljena preiskovalna komisija

»Če smo se v preteklosti že odločili, da bomo imeli nadzorne inštitucije, potem je prav, da se jih upošteva in ne ovira,« je prepričan Cigler Kralj, ki je v pismu predsednici Evropskega parlamenta izpostavil preiskovalno komisijo o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, na kateri prihaja do zaporednih hudih kršitev.


Skrivanje in izmikanje

»17. maja 2023 je bil predsednik vlade predlagan kot priča. Predsednik komisije, poslanec Svobode Tomaž Lah, njegovega zaslišanja vse do danes ni želel izvesti. Tudi predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič se izmika z besedami, da pri tem nima nobene pristojnosti. Premier se torej ob sodelovanju in podpori svojih strankarskih in koalicijskih kolegov že leto dni skriva in izmika zaslišanju v povezavi s Tatjano Bobnar,« je pojasnil Cigler Kralj.

Preostala dva sklopa

Drugi vsebinski sklop pisma je posvečen kršitvi poslovniško določenega roka za razpis posvetovalnega referenduma o vprašanju Palestine, saj je predsednica Državnega zbora napovedala, da poslovniško določenega 30-dnevnega roka v zvezi z referendumi v prihodnje ne bo več upoštevala, kar je po njegovem povsem samovoljna odločitev v nasprotju s poslovnikom. Tretji vsebinski sklop pa se nanaša na blokiranje ustanovitve preiskovalne komisije, ki bo preiskovala slovensko energetiko.

Aroganca dveh ministric

»Predsednica Državnega zbora ovira ustanovitev preiskovalne komisije z neprestanimi in nesprejemljivimi kršitvami poslovnika, vse z namenom, da zaščiti predsednika vlade in ključne igralce, ki so povezani z njim v slovenski energetiki,« je ob robu pisma predsednici Evropskega parlamenta še poudaril Janez Cigler Kralj in omenil tudi aroganco ministric za kulturo in digitalno preobrazbo Aste Vrečko in dr. Emilije Stojmenove Duh do članov Komisije za nadzor javnih financ (KNJF).

Poskus uzurpacije oblasti

Dodal je, da v NSi ne morejo in ne želijo več mirno gledati, kako si Golob s političnimi in siceršnjimi partnerji v Sloveniji skuša uzurpirati oblast in ignorira vse državne inštitucije: »Verjamemo, da smo v Sloveniji del EU, ki temelji na demokraciji in vladavini prava, zato sem kot vodja opozicijske poslanske skupine dolžan napisati to pismo in opozoriti Evropski parlament in njegovo predsednico, kaj se v Sloveniji dogaja. Pozval sem jo, naj uporabi vsa politična sredstva, ki so ji na razpolago, da preveri spoštovanje demokratičnih standardov v Sloveniji.«

Obnašanje na sejah

Spomnimo: minuli teden se je na kolegiju predsednice Državnega zbora vnela ostra debata o dostojnem obnašanju ministrov in poslancev na sejah delovnih teles. Medtem ko so v koaliciji očitali nedostojno vedenje poslancev opozicijske SDS na zaslišanju kandidatke za evropsko komisarko dr. Marte Kos, so v NSi, ki vodi KNJF, izpostavili, da bi se morala seje udeležiti ministrica za digitalno preobrazbo, a je bila tudi zaradi napovedane odsotnosti članov komisije že drugič preložena.

Pobuda za referendum

NSi je vznemirilo tudi, da je s četrtkove seje komisije, ki je vnovič obravnavala sporno izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič, predčasno odvihrala tudi ministrica za kulturo. Velja omeniti še, da je minuli teden SDS v Državni zbor vložila pobudo za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli Zakona o parlamentarni preiskavi, podprto z več kot 3000 podpisi. Predlog novele je sicer v postopek vložila Urška Klakočar Zupančič.

Zakon ni primeren

»Ne strinjamo se s tem zakonom, tudi Sodni svet, zakonodajno-pravna služba in Državnotožilski svet so povedali, da ta zakon ni primeren za obravnavo in za sprejem, zato verjamem, da bodo zdaj stekli postopki, kot je predvideno,« je ob vložitvi pobude za referendum pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. V opoziciji in Državnem svetu so koaliciji med drugim očitali, da želi z novelo preprečiti parlamentarno preiskavo, s katero bi pod drobnogled vzeli slovensko energetiko.

Sum kaznivega dejanja

V poslanski skupini SDS so zato – s sopodpisanimi poslanci NSi – zoper predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič »zaradi kršitev ustave in poslovnika Državnega zbora« podali naznanitev suma kaznivega dejanja Policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani zaradi, kljub poslovniškim pravilom, onemogočanja ustanovitve parlamentarne preiskovalne komisije podjetij v slovenski energetiki.

Zloraba uradnega položaja in nevestno delo

Kot je v imenu vlagateljev pojasnil poslanec SDS in podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec, Urška Klakočar Zupančič s tem, ko navaja, da zahteve za odreditev parlamentarne preiskave ne bo mogoče obravnavati, dokler ne bo predložen čistopis zahteve, vede, namenoma in neposredno zlorablja uradni položaj in nevestno opravlja delo v službi, pri čemer krši ustavo, poslovnik Državnega zbora, Zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi.

Samovoljno ravnanje

»Pri njeni odločitvi, da točke za odreditev parlamentarne preiskave, ki je bila del zahteve za sklic izredne seje Državnega tvora, ne bo uvrstila na dnevni red 78. izredne seje, gre za arbitrarno oceno in samovoljno ravnanje v neskladju z ustavo, Zakonom o parlamentarni preiskavi in s poslovnikoma Državnega zbora oziroma o parlamentarni preiskavi,« je pojasnil Krivec, ki Klakočar Zupančičevi očita kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi.

Rušenje temelja ustavne ureditve

»Njeno ravnanje ne pomeni samo jasne in namerne kršitve njenih pooblastil, temveč tudi odrekanje človekove pravice sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in rušenje temelja ustavne ureditve s tem, ko se zanika namen in vloga poslank in poslancev ter parlamentarne preiskave. V Poslanski skupini SDS ugotavljamo, da možnosti dogovora in normalne diskusije glede pravil, ki veljajo že 30 let, niso več možne, in pričakujemo, da bo neodvisni organ o tem odločil,« je sklenil Krivec.

Nalaganje
Nazaj na vrh