Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkveno pravo ne upošteva družine«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 02. 2015 / 08:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkveno pravo ne upošteva družine«

»Cerkveno pravo ne upošteva družine«

Tajnik sinode, kardinal Baldisseri, o stanju priprav na naslednjo vesoljno škofovsko sinodo, ki bo znova posvečena družini.

Kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik vatikanske škofovske sinode, si želi izboljšav na področju cerkvenega družinskega prava. Cerkveno pravo se je doslej ukvarjalo le z zakonsko zvezo, ne pa toliko z družino, je kardinal pred kratkim pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan. Naslednja škofovska sinoda, ki jo v letošnjem oktobru pripravljajo v Vatikanu, bo tako kot izredna sinoda lani oktobra vnovič posvečena družini.



Glede družine na pravnem področju velja »stopiti korak naprej«, saj je bilo doslej veliko govora »v prid zakoncem« (bonum coniugum), premalo pa »v prid družini« (bonum familiae), je poudaril kardinal Baldisseri. Navsezadnje je »zakon« opis za »dva človeka, ki se združita in imata skupni projekt, namreč ustanovitev družine«, pri čemer je družina ustanovljena postane »razširjena stvarnost« takrat, ko se zakoncema pridružijo otroci.

Glede priprav na škofovsko sinodo je kardinal pojasnil, da trenutno razpravljajo predvsem o »žgočih točkah« sinodalnega poročila. Obenem škofije pripravljajo povzetek odgovorov doslej drugega vatikanskega vprašalnika v pripravi na škofovsko sinodo, ki bo udeležencem sinode služil kot »miselna spodbuda«.

Kardinal Baldisseri je takole komentiral: »Potreben je razmislek. Slišimo, kaj predlagajo ljudje, posamezni deli vesoljne Cerkve, kaj lahko ponudijo, da bi imeli sinodalni očetje v rokah boljše dejavnike, s katerimi bi določili primerne pastoralne smernice.«

Papež Frančišek se je odločil, da bo sklepno poročilo minule sinode objavil v celoti, vključno z izidi glasovanja za posamezne točke. Sporne točke govorijo o odnosu do istospolno usmerjenih in o zakramentih za vnovič civilno poročene ločene zakonce.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh